Покрай протестите, разразили се след убийството на чернокожия Джордж Флойд в САЩ, много хора започнаха да настояват за по-равно отношение към хората от различни раси във всички сфери на живота. И ако има сфера, в която неравенството да е най-очевидна за най-голям брой хора, то това е киното. Американската и европейската киноиндустрия в продължение на десетилетия е третирала чернокожите актьори и създатели на филми като второ качество и то в най-добрия случай - повечето пъти направо са игнорирани.

Миналата седмица медиите обърнаха голямо внимание на факта, че някои стари филми и сериали, обвинени в расизъм, слизат от повечето стрийминг платформи. Най-шокиращо беше премахването на “Отнесени от вихъра” от новата платформа HBO Max. И докато за някои това е победа срещу расизма, според други е начин да се игнорират истинските проблеми в киното и телевизията.

Снимка: Getty Images

Сега "Гардиън" съобщава, че част от лидерите на движението за расово равноправие не само призоваха филми като "Отнесени от вихъра" и епизоди на “Монти Пайтън” и “Фолти Тауърс” да не се махат, а напротив - хората да ги гледат отново, за да може да се проведе аргументирана дискусия за расизма в миналото, сега и начините да се предотврати в бъдеще.

Писателят Сатнам Сангера, автор на книга за наследството на Британската империя, се възмути от премахването на епизод от сериала на култовия комедиант Джон Клийз заради използването на расови епитети и написа: “Това са глупости и ще направят така, че притесненията зад движението на чернокожите да изглежда само като политическа коректност.

HBO всъщност не премахнаха “Отнесени от вихъра” за постоянно и ще върнат култовия филм, но преди да започне, ще има изявление на учен афроамериканец, който ще обясни историческия контекст и расистките практики в Холивуд по това време.

Практиката бели актьори да се боядисват в черно е една от най-позорните в киното и днес се счита за изключително обидна
Снимка: Getty Images

Според противниците на ретроспективната цензура най-важно е как ще се развива киноиндустрията от тук насетне. Армандо Янучи, създател на хитовия сериал “Вице”, смята, че принудителното спиране на работата в киното, причинена от COVID-19 пандемията, трябва да се приеме за шанс за рестарт на киноиндустрията, така че да се даде много по-голяма възможност за изява на хора с африкански и азиатски произход или други етнически групи, които са малцинство в Холивуд и още повече във Великобритания:

“Проблемът ще се решава сега и в бъдеще. От режисьорите, кастинг директорите и продуцентите зависи да избират от всички таланти, които имаме. Не искам да чувам повече истории за невероятни актьори, които е трябвало да заминат за САЩ, за да получат свястна роля.”