Училищата в страната започнаха учебната година в готовност за онлайн обучение заради коронавируса. Възможно ли е обаче дистанционно да се преподават народни песни и танци? Какъв е кризисният вариант на Националното училище по фолклор в Котел разказва Дани Атанасова в Тази сутрин.

В Националното училище по фолклори изкуства в Котел занятията засега се провеждат на място.

"Всички знаем, че изкуството се учи в емоционална среда. В онлайн среда е трудно да се учат български танци, но колегите направиха всичко възможно - снимаха се клипове от учителите, децата правиха клипове и връщаха обратно. Дори участваха в конкурси", споделя директорката Мария Карадешлиева.

"Ако отново ни се наложи дистанционно обучение, ще ни бъде трудно, но ние вече имаме опит. Ние тук злите сили ги гоним с изкуство - с песен, музика и танц и се надяваме да не ни стигне ковид.

Учителят по танци на 12 клас Костантин Константинов споделя, че по време на карантината е записвал видеа и е пращал на учениците, за да репетират вкъщи.

"Нашата професия изисква личен контакт. През цялото време минавам покрай тях, докосвам ги, намествам краката им. Едно хора няма как да стане, без да са хванати за ръце. Миналата учебна година аз изпращах видеа с упражения, те ги заучават, заснемат себе си, връщат обратно и аз ги преглеждам. Но не е същото!", споделя той за учебната практика.

Повече вижте във видеото.

Цялото предаване може да гледате на btvplus.bg.