Мармаладът от люти чушки може би не е бурканчето, което ще получите от баба си, защото е нетрадиционен продукт. И ако баба ви затваря печели, люти чушки с оцет и чесън, то вие спокойно може да я изненадате с това разкошно бижу в бурканчета. 

Ако искате да си направите това пикантно удоволствие, трябва да внимавате със следното:

- чушките са люти, затова не докосвайте очите си или други части от лицето
- когато мармаладът започне да ври, парата, която отделя, също е люта; Идеалният вариант е да го приготвяте на открито, ако не е възможно, отворете всички прозорци и направете течение.

 

Продукти: 

300 г червени люти чушки 
800 г червени чушки 
500 г захар 
2 с. л. ябълков оцет 
1 прахче ванилия
1с. л. прясно изстискан лимонов сок 

Големите червени чушки запечете леко на котлона. Не е нужно да почерняват и омекват, както се прави за салата. Това запичане е с цел да се промени вкусът и ароматът им. Запечени те са по-плътни и наситени. Ако част от люспата им все пак е почерняла, обелете я. Нарежете на парчета и махнете дръжките. Смелете или пасирайте.

 

Лютите чушлета залейте с гореща вода и ги дръжте в нея около 5 минути. От течността и високата температура те бързо ще омекнат. Почистете ги от дръжките (и семките) и също ги смелете.

Към сместа от чушки добавете оцета и захарта. Сипете в дълбок съд и сложете на котлона. Периодично разбърквайте сместа с дървена лъжица. Добре е да отстранявате пяната, която се образува, след като кипне. Варете, докато се сгъсти. 

Снимка: iStock

За да проверите дали е готово, вземете с малка лъжичка от сместа и я сипете върху бяла чиния. Ако капката не се разлива и около нея не се отделя течност, значи мармаладът е готов. 

Към готовия мармалад добавете лимоновия сок и ванилията. Сипете в малки стъклени бурканчета с винтови капачки. Обърнете ги с капачките надолу. 

Мармаладът се комбинира чудесно с филийка и меко, прясно сирене.