Сладката баница с тиква е питателна и много вкусна. Тя е част от българската национална кухня. Сега можете да си приготвите тиквеник за топла закуска или за лека вечеря, а на Бъдни вечер отново ще си припомним този вкус.

Рецепта за тиквеник с готови кори

Необходими съставки

  • 1 пакет кори за баница
  • 1 кг почистена цигулкообразна тиква
  • 1 ч.ч. счукани орехи
  • 1 ч.ч. захар
  • 150 мл олио
  • 1 ч.л. канела

Снимка: iStock

Начин на приготвяне

Тиквата се обелва, нарязва на парчета и се настъргва на едро ренде или с кухненски робот. В тенджера с 100 мл олио на дъното се прибавя настърганата тиква и се разбърква, за да омекне, но да не загори.

Прибавя се захарта и отново се разбърква. Отстранява се от котлона и се оставя да изстине. Добавят се счуканите орехи и канелата. Върху всяка кора се нанасят по 4 лъжици от тиквената плънка и се навива на руло. Ако има повече плънка, баницата ще бъде по-сочна. 

Готовите рула се подреждат в тава едно до друго. Може да се поръсят отгоре с 1-2 лъжици кристална захар. Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 200 С градуса. След 10 минути се намалява на 180 С градуса.

Дали е изпечена баницата се проверява отдолу след около 40 минути. Готовата баница се напръсква леко с вода и се завива с кухненска кърпа за 10-тина минути.

Накрая се поръсва през цедка с пудра захар.

Как да приготвите тиквеник с тофи сос - вижте в следващото видео. 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK