Великден настъпва най-вече за да ни поднесе добрата новина за възкръсването на Исус Христос. Пролетният празник внася и много аромати и вкусове в домовете. Традиционно, се приготвя агнешко, пролетни супи с много от зеленолистните, които избуяват по това време на годината - коприва, спанак, лапад; както и яйца в различни кулинарни вариации. За да се получи най-апетитната трапеза, с най-завладяващите вкусове, трябва да знаем кои подправки да подберем. 

За агнешко месо

Пресният джоджен и агнешкото месо са толкова добра комбинация, колкото добре се комбинира коктейл и море през лятото. Просто добавете нарязаните стръкове към останалите зеленослистни и зеленчуци и задушете или печете заедно с месото.

Добрите кулинари познават и използват калоферчето за празничните ястия от агнешко и овче месо. Плънката с агнешки дреболии за пълнена плешка и дробсърма е истинско удоволствие за вкусовите сетива, когато към тях е добавена тази подправка.

Наричат розмарина розата на морето, защото когато разцъфне, покрива средиземноморските брегове плътно. Ароматът му често буди асоциация с хрупкава, златиста коричка на печено агнешко месо. Ако за празника приготвяте месо на скара, сложете две клонки розмарин в самияте въглища. И месото, и около вас ще заухае вълшебно.

Мащерката може да е добра великденска компания за специални празнични шишчета. Вместо класическите дървени пръчици може да използвате по-дебели стръкчета мащерка, на които да наредите късчета агнешко и зеленчуци. Друг вариант е да направите метличка от подправката и с нея да намажете с мед късовете месо. Така по повърхността му се отделя специфичния аромат и вкус на подправката.

Макар да я наричат подправката на раздора, ако добавите и кориандър към празничното агнешко, по-скоро ще сплотите фамилията още повече. Той не е от традиционните подправки, които се използват за компания на агнешкото, но що, свикнете с вкуса и аромата му, ще се превърне в любима ваша подправка. Ако все пак не се получи, може да го използвате, за да посипете с него коричката на замесения празничен хляб.

За яйцата

Около Великден всяко домакинство изобилства от сварени яйца. Когато ви омръзне да ги консумирате само по този начин, пасирайте ги и овкусете с целина и магданоз. Ще се получи чуден пастет, с аромат на пролет.

Самардалата може би е единствената чисто българска подправка. Среща се предимно в източната част на страната, в букови и габърови гори. В свеж вид листата й се използват за салата. Сушената се смесва със сол и с нея се овкусяват ястия с картофи, яйца или агнешко.

За пролетната супа

Ако сварите великденска зеленчукова супа с картофи, добавете щипка майорана. Ще превърне обикновеното ястие в истинско вълшебство. Ако ли пък добавите ориз – използвайте естрагон. Не прекалявайте с количеството, защото ароматната нишка на анасон, която носи, не се харесва от всички. 

Пролетната супа ще придобие изтънчен арабски привкус, ако сложите малко дафинов лист.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement