Великден настъпва най-вече за да ни поднесе добрата новина за възкръсването на Исус Христос. Пролетният празник внася и много аромати и вкусове в домовете. Традиционно, се приготвя агнешко, пролетни супи с много от зеленолистните, които избуяват по това време на годината - коприва, спанак, лапад; както и яйца в различни кулинарни вариации. За да се получи най-апетитната трапеза, с най-завладяващите вкусове, трябва да знаем кои подправки да подберем. 

За агнешко месо

Пресният джоджен и агнешкото месо са толкова добра комбинация, колкото добре се комбинира коктейл и море през лятото. Просто добавете нарязаните стръкове към останалите зеленослистни и зеленчуци и задушете или печете заедно с месото.

Добрите кулинари познават и използват калоферчето за празничните ястия от агнешко и овче месо. Плънката с агнешки дреболии за пълнена плешка и дробсърма е истинско удоволствие за вкусовите сетива, когато към тях е добавена тази подправка.

Наричат розмарина розата на морето, защото когато разцъфне, покрива средиземноморските брегове плътно. Ароматът му често буди асоциация с хрупкава, златиста коричка на печено агнешко месо. Ако за празника приготвяте месо на скара, сложете две клонки розмарин в самияте въглища. И месото, и около вас ще заухае вълшебно.

Мащерката може да е добра великденска компания за специални празнични шишчета. Вместо класическите дървени пръчици може да използвате по-дебели стръкчета мащерка, на които да наредите късчета агнешко и зеленчуци. Друг вариант е да направите метличка от подправката и с нея да намажете с мед късовете месо. Така по повърхността му се отделя специфичния аромат и вкус на подправката.

Макар да я наричат подправката на раздора, ако добавите и кориандър към празничното агнешко, по-скоро ще сплотите фамилията още повече. Той не е от традиционните подправки, които се използват за компания на агнешкото, но що, свикнете с вкуса и аромата му, ще се превърне в любима ваша подправка. Ако все пак не се получи, може да го използвате, за да посипете с него коричката на замесения празничен хляб.

За яйцата

Около Великден всяко домакинство изобилства от сварени яйца. Когато ви омръзне да ги консумирате само по този начин, пасирайте ги и овкусете с целина и магданоз. Ще се получи чуден пастет, с аромат на пролет.

Самардалата може би е единствената чисто българска подправка. Среща се предимно в източната част на страната, в букови и габърови гори. В свеж вид листата й се използват за салата. Сушената се смесва със сол и с нея се овкусяват ястия с картофи, яйца или агнешко.

За пролетната супа

Ако сварите великденска зеленчукова супа с картофи, добавете щипка майорана. Ще превърне обикновеното ястие в истинско вълшебство. Ако ли пък добавите ориз – използвайте естрагон. Не прекалявайте с количеството, защото ароматната нишка на анасон, която носи, не се харесва от всички. 

Пролетната супа ще придобие изтънчен арабски привкус, ако сложите малко дафинов лист.