Рецептите за лютеница са настина много. Някои я правят само от домати, други добавят печени чушки, моркови, картофи или пък патладжани. Ако затваряте по-голямо количество буркани с лютеница, е добре да работите повече хора. Все пак има миене и почистване на зеленчуците, смилане, варене, сипване в буркани и стерилизиране. А с компания винаги е и по-лесно, по-забавно и работата се свършва по-бързо.
Подходящите домати за лютеница са от месести сортове, при смилането на които ще се получава повече маса. Такива са например Рома, ръгби, розови домати от Куртово конаре, и др.
Има два начина, по които се познава кога лютеницата е готова. Първият е, когато бъркалката започне да оставя следи и може да се види дъното на тавата. Другият е - като се сипе малко количество лютеница в бяла чиния. Ако около него се избистри вода, значи има нужда от още варене. Ако лютеницата остане на купчинка и не се разлее - означава, че е готова.
Тайната на незабравимата домашна лютеница е във вкусните, слънчеви домати и в подправките. Бабите от Куртово Конаре например слагат кимион, при това щедро. Другата тънкост е олиото, което се налива, докато напои лютеницата, но без да изплува на повърхността, т.е. трябва добре да се усвои от доматената маса, без да е прекалено.
Внимавайте със солта - добавяйте я накрая.
Когато баба ми варила лютеница за първи път, сложила сол и захар по средата на варенето. Опитала - вкусно било. Впоследствие обаче част от сока на доматите изврял, респективно количеството краен продукт намаляло и лютеницата се оказала пресолена.
За да сте сигурни, че капачките ще залепнат плътно за бурканите и няма да имате развалени, е добре първо да ги кипнете за 1 минутки във вода. 60 секунди в горещата течност са достатъчни уплътнението им да омекне и капачките да прилепнат плътно около гърлото на буркана.
Съставки
- 1 глава Пресен чесън
- 4 с.л. Захар
- 8 с.л. Морска сол
- 350 мл Олио
- 2 кг Патладжани
- 5 кг Червени чушки
- 10 кг Домати
Начин на приготвяне
- 1. Доматите се измиват, нарязват се на половинки и се почистват от твърдата част около дръжките и евентуални наранявания. Смилат се в машина. Ако искате да нямат семки и люспи, трябва да използвате специален уред, който ги отделя. Така консистенцията става хомогенна и гладка.
- 2. Чушките и патладжаните се изпичат и се прибират в найлонови пликчета, за да се задушат. оставят се там за 20 минути. Обелват се и се цепват по дължина. Оставят се на наклонена повърхност, за да им изтече сокът. Готовите зеленчуци се смилат, заедно със скилидките чесън.
- 3. Всички зеленчуци се сипват в дълбока тава и се слагат на силен огън.
- 4. Докато се вари, постепенно, на няколко пъти се добавя от количеството олио. Бърка се с дървена бъркалка или с голяма решетъчна лъжица
- 5. Вари се, докато се сгъсти. Как да проверите дали лютеницата е готова, вижте в основния текст към рецептата. Времето за варене зависи от количеството смес и водното съдържание на зеленчуците. Приблизително отнема около 3 часа.
- 6. Овкусява се. Насипва се в предварително добре измити и подсушени буркани.
- 7. Бурканите се стерилизират за 15 минути във вряща вода.