Ставате от леглото, приготвяте се с ясната представа, че ще обиколите столичните бутици, стигате до центъра, влизате в любимия си магазин и, изведнъж, сте привлечена от нея... Красива е, елегантна - тази чанта е за вас. Намалена е с 60% дори. Въодушевена от модното ви откритие я взимате в ръце и се поглеждате в огледалото. Да, стои Ви добре. Харесвате се с нея. Щастлива сте, но... само за кратко. Приближавайки се към касата, съзнанието ви започва да работи. Мислите си: "Имам ли нужда от това?", "Заслужавам ли го!", "Аз имам чанти...", "Не бих ли могла да вложа тези пари в друго, по-смислено нещо?!", "Ами, ако тези пари ми потрябват за спешен случай..." 

Това е началото на края. Страхът Ви завладява. Край.

Остават чантата и си тръгвате с "празни ръце". 

За да превъзмогнете страха от липса на финансови средства съществуват множество техники, сред които е отговорното пазаруване. Чрез него ще можете да настроите съзнанието си положително към мисълта да харчите пари, като същевременно спестявате. Как? 

#Сравнявайте цените
Когато решите да купите нов телефон, компютър или мебел за дома, сравнявайте цените. Сами ще убедите, че едни и същи предмети могат да бъдат закупени на различни цени от различни магазини и фирми. Така например лекарствата от една аптека, могат да бъдат на много по-ниски цени от лекарствата в друга. Важно е да проучите предварително къде може да попаднете на търсения от вас продукт на възможно най-ниската и достъпна за вас цена.

#Възползвайте се от намаленията
Лесно може да научите къде може да намерите търсената от вас стока на промоционална цена. Ежедневно в магазините се предлагат намаления на стоките. Ако редовно пазарувате във верига магазини, която предлага клубни карти и намаления, възползвайте се от тях. Бъдете обаче разумни по отношение на избора им – не купувайте твърде голямо количество храна, което ще изостане, ще се развали и ще трябва да изхвърлите. Това са пари, хвърлени на вятъра.

#Регистрирайте се за получаване на електронни бюлетини
Следите брошурите, които получавате по пощата или се регистрирайте в сайтовете на големи супермаркети и магазини, които ще ви уведомяват онлайн за всяка своя нова ексклузивна промоция, изпращайки ви по мейла своите седмични електронни бюлетини.

#Търгувайте в сайтовете за размяна или продажба на стари стоки
Вашите стари дрехи, телефони, вещи и т.н. могат да ви донесат пари, като ги пуснете в продажба в сайтовете за размяна или продажба на предмети втора употреба. За целта е необходимо да се запознаете с това кои продукти се продават най-успешно онлайн, как трябва да са представени те в интернет магазина, как да привлечете и задържите клиентите. В някои страни от ЕС частта на ползващите интернет, поръчали продукти и услуги онлайн през изминалата година достига 91 %.

За България възможностите пред онлайн предприемачите са още по-добри, тъй като все още има редица незаети ниши в този сегмент у нас. Добра отправна точка при избора на продукт за онлайн пазара са потребителите. За да си осигурите стабилно търсене, помислете за стоки, от които потенциалните ви клиенти ще се нуждаят регулярно. Отличен избор са и продуктите, които генерират търсене на свързани стоки. Например, ако вашият онлайн магазин предлага принтери, осигурете възможност и за покупка на консумативи за тях. Това ще улесни вашите клиенти и ще ви даде възможност за допълнителни печалби.

#Купувайте реновирани продукти
Когато купувате продукти втора употреба – било то автомобил, телефон или дори апартамент, избирайте такива, които са изцяло подновени, поправени или съответно ремонтирани. Това ще ви спести куп нерви и пари, които ще ви се наложи да давате впоследствие за ремонтирането или поправката на старите предмети.