За съвременните супермаркети сезони няма. Ядем домати и ягоди през зимата, през лятото пък някак магически успяваме да си набавим цвекло и круши. Вярвам, че на никого това не му се струва нормално. Но пък за сметка на това е вид комфорт - да знаеш, че за желанията ти сезони няма.

До някаква степен именно тази тенденция е спомогнала за изграждането на консуматорското общество, което сме днес. Едно общество, което е свикнало с изобилоето. Не е лошо да имаш, но е лошо да не знаеш какво е да нямаш. 

Някога замисляли ли сте се защо лятото естествено сваляте килограми? Не, причината не е липсата на апетит заради жегите. Причината е, че лятото е сезон, в който изобилстват любимите ни плодове и зеленчуци - тиквички, домати, краставици, ягоди, череши, праскови, диня... списъкът е дълъг.

Сезонното хранене е най-добрият хранителен режим, който е възможно да спазваме. Особено когато консумираме само местни хранителни продукти, но така или иначе подобна диета предразполага към това. 

Вероятно възниква въпрос: защо да се ограничаваме, когато не е нужно? Първо, това не е ограничение. Второ, причината е много проста. Забелязали ли сте какви плодове и зеленчуци има през лятото? По-воднисти, по-леки, по-сочни. А през зимата? По-въглехидратни. Това се дължи на факта, че през различните сезони тялото ни има нужда от различно количество от различните хранителни вещества. В това число влизат не само въглехидратите, протеините и мазнините, а и водата, която се съдържа в по-голям процент в продуктите, типични за по-топлите сезони.

Имаме и още една причина. Сезонните плодове и зеленчуци са много по-пресни, отгледани са при естествени условия, на естествена слънчева светлина, съответно са много по-богати на витамини и минерали. Трета причина е фактът, че не е случайно разпределението на годишните времена спрямо наличието на съответните храни. Сезонните продукти са богати именно на витамините и минералите, от които имаме нужда при съответния климат. Въпрос на проста еволюция.

Зимните простуди и заболявания са доказателство за важността на сезонното хранене. Те се появяват поради отслабен имунитет. А отслабеният имунитет означава неправилна функция на организма. Организмът ни не функционира правилно, когато не му даваме нужните хранителни вещества, витамини и минерали. 

Нищо от горепосоченото не важи за месото, яйцата, млечните продукти, рибата, ядките, маслото, зехтинът и ядките. Предоставяме ви лесен наръчник за сезонните плодове и зеленчуци, който ще ви помогне за един по-здравословен начин на живот.

#Пролет
зеленчуци: репички, марули, спанак, коприва, зелен лук, зелен чесън
плодове: ягоди, ябълки, череши, вишни

#Лято
зеленчуци: домати, краставици, тиквички, патладжан, чушки
плодове: праскови, кайсии, диня, пъпеш, сини сливи, малини, къпини, касис, боровинки

#Есен
зеленчуци: карфиол, броколи, зеле, моркови, зелен фасул
плодове: ябълки, круши, грозде, смокини, сливи

#Зима
зеленчуци: цвекло, моркови, тиква, зеле, алабаш, ряпа
плодове: ябълки, круши, грозде

Обикновено зимните храни имат затоплящ ефект, а летните - охлаждащ. Именно така те помагат на тялото ни да се справи със съотвените климатични особености. Изборът е ваш, но помислете: Вкусни ли са въобще доматите през зимата?