„Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“ от авторитетните френски журналисти и специалисти по Украйна Режи Жанте и Стефан Сиоан е една от първите биографични книги в света, посветени на украинския държавен глава, и първата, която излиза на български. Тя проследява пътя на Зеленски от комедийните изяви през успехите в телевизията и работата му с проруски олигарси до еманципирането му и превръщането му в лице на Украйна. 

Биографията е написана след началото на руската инвазия в Украйна и е публикувана на френски през май 2022 г., а правата за издаването й вече са продадени в над 20 държави. България е една от първите страни, в които книгата излиза.

Изданието хвърля светлина върху трудните отношения между Украйна и Русия, които не подлежат на еднопластов коментар или анализ. Вместо да възхваляват образа на украинския президент, пренебрегвайки съмнителни моменти от личната му история и кариерен път, Жанте и Сиоан избират да разкажат за всички тях.

Те проследяват развитието на Володимир Зеленски от актьор, познат с ролята си на президент в сериала „Слуга на народа“, и бизнесмен в добри отношения с представителите на проруската вълна в страната, който предпочита да говори на руски, до държавен глава, постепенно втърдяващ позицията си за значението на своята украинска идентичност. От човек, който гледа на войната като на нещо чуждо, което иска да избегне на всяка цена, до пълководец, който избира да не се подчинява на страха, а да защитава народа си.

„Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“ подсказва защо вместо да се окаже поредният популист на политическата сцена, Зеленски се превръща в истински държавен лидер. Изданието дава глас и на проблематични теми като националистическата линия в украинската политика, която макар и използвана активно от пропагандната машина, остава с периферна роля. 

За българските читатели книгата може да бъде много интересна и с паралелите, които провокира, между украинската и българската действителност преди войната и проблемите, пред които обществото е изправено.

Текстът поставя и войната в Украйна в контекста на поведението на Русия в други въоръжени конфликти в района. Авторите на книгата дават отговор и на въпроса каква е била ролята на Майдана за пробуждане на проевропейските и антируските настроения сред украинското население. Те опитват да дадат отговор на още един важен въпрос: възможно ли е било инвазията в Украйна да бъде предотвратена и каква е била цената?

„Биография на Зеленски“ е за всеки, които иска да разбере по-добре процесите, които протичат в Украйна днес, причините за достигането до настоящата ситуация и каква е ролята на Володимир Зеленски в нея.

Режи Жанте е независим журналист, който живее в Грузия повече от 20 години и отразява основно страните от бившия Съветски съюз. Документирал е всички значими събития в новата украинска история: Оранжевата революция през 2004 г., конфликта в Донбас, руската инвазия през 2022 г. и др. Кореспондент е на някои от големите френски медии, сред които: RFI, France 24 и Le Figaro.

Стефан Сиоан е журналист и продуцент на документални филми. Живее в Украйна от 2013 г., откъдето отразява за различни медии въстанието на Майдана през 2013 г., анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и последвалата война в Донбас. През 2019 г. става пряк свидетел на избора на Зеленски за президент и прави множество интервюта с него. В момента е кореспондент в Киев за Liberation и RFI.

Жанте и Сиоан публикуват едно от първите животоописания на Воло­димир Зеленски в света. „Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“ е написана на фона на продължаващата война в Украйна и много от въпросите, които поставя, тепърва ще намерят своите отговори и развитие.

Прочетете избран откъс от "Биография на Зеленски", която излиза на родния пазар утре (1 юли) от издателство „Кръг“ в превод на Гергана Соколова. >>>

5. Мир с Путин?

„Минск-II“ или нищо

Смехът е язвителен. „Не познавам този мъж. Надявам се, че един ден ще се срещнем. Очевидно е голям специалист в своята област, добър актьор е (смях сред неговите хора!). Аз съм сериозен, а вие се смеете.“ На 7 юни 2019 г., по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, пред седящите пред него, сред които е китайският президент Си Дзинпин, Владимир Путин, като същински шут, се подиграва за сметка на новия си украински колега. Седнал в едно от удобните кресла на сцената, той първо подготвя аудиторията за злостната шега, която се кани да направи с лека усмивка в ъгълчето на устата, а след като я изстрелва, остарялото му тяло се тресе в ритъма на пресметнато студения смях.

Разбира се, всички познават Володимир Зеленски в Русия. Неговите сериали и филми са гледани от много хора там, които заинтригувано следят политическото израстване на актьора. Владимир Путин с охота се отдава на неприязънта си към Петро Порошенко, описван от руснаците като карикатура на ръководител националист и милитарист, естествено неприятен човек. Управниците от Кремъл в началото обаче не знаят как да се отнасят към Зеленски, как да приемат този феномен. Те нямат влияние върху него – той говори повече руски, отколкото украински в медиите, не е много запален националист и не се знае всъщност какво мисли по важните световни въпроси. Руската телевизия недоумява как да представи бившия актьор.

Владимир Путин, както показва и остроумието му от Санкт Петербург, явно е убеден, че може лесно да триумфира над Зеленски. Проблемът за господаря на Кремъл е, че по време на първата им среща в реалния живот клоунът се представя напълно на висотата на своята президентска позиция. След няколко месеца, през които двамата мъже си разменят взаимни обръщения, те се виждат очи в очи на 9 декември 2019 г. в Елисейския дворец в Париж, по време на среща на върха в „нормандски формат“[1], която събира държавните глави на Украйна, Русия, Франция и Германия, за да намерят изход от войната в Донбас, започнала през април 2014-а. От три години не е имало подобни преговори на върха. Еманюел Макрон и Ангела Меркел контролират дългоочакваната среща между Володимир Зеленски и Владимир Путин, като добре знаят, че предизборното обещание номер едно на украинския президент е установяването на мир. Във френската столица се очертава напрегнат ден, парализиран от движението на Жълтите жилетки и обагрен в цветовете им.

Домакинът посреща един след друг президентите на Украйна и Русия на външното стълбище на Елисейския дворец. Началото на голямото дипломатическо събитие е бляскаво и тържествено – Националната гвардия, шлемове с черни гриви и червени пера, саби, впечатляваща свита от украински журналисти, които не са свикнали с традициите на републиканската монархия! Еманюел Макрон се опитва да внесе малко сърдечност, като прегръща двамата си колеги под щракането на фотоапаратите. В 15 ч., когато започва срещата, атмосферата в златния салон „Мурат“ е все толкова ледена, колкото и по улиците на Париж. Погледът на Владимир Путин е неуловим. По всякакъв начин се опитва да не засече погледа на Володимир Зеленски. Той пък е съсредоточен. Чертите му са изопнати. Походката му е съвсем различна от добре познатата – малко нервна, понякога механична, сякаш новият президент все още е в ролята на комика от предишния си живот.

Маратонът започва. Той приключва някъде към полунощ. Всички киевски политически медии са тук. През деветте часа на разговори зад херметически затворените врати всички тези журналисти, заедно с френските, руските, немските и другите си чуждестранни колеги, се тъпчат с дребни сладки и поглъщат тонове кафе. Обсъждат резултатите от срещата. От украинска страна един въпрос владее и мъчи наблюдателите от няколко дни: ще бъде ли Зеленски на висота? Или Владимир Путин, който е по-опитен от него, а и в по-силна позиция в степите на Донбас, ще го схруска? Няма ли да бъде манипулиран и от Меркел, и от Макрон, които искат да намерят формулата, позволяваща да се установи мир в региона?

Володимир Зеленски е в трудна ситуация. Избран от три четвърти от сънародниците си, той трябва да се изправи в Кийв пред „25% група“ от радикалната опозиция – национално-либералното патриотично малцинство, което е гласувало за Петро Порошенко и се бои, че „проруският клоун“, както неговите радикални противници го наричат понякога, няма да пази интересите на страната. От есента насам в Кийв се развива движение „Не на капитулацията“. Повечето украинци искат мир, но не при условията на Русия, които ще застрашат суверенитета на тяхната нация и ще дадат на сепаратистките райони Донецк и Луханск автономен статут, а той ще ги превърне в руски троянски кон на украинска земя.

Звездите от националната преса и телевизия също са тук, но не са спокойни. Те на всяка цена се опитват да разберат какво се случва. „Как се справя? Не е много зле, нали?“ – пита журналист властния министър на вътрешните работи Арсен Аваков. Към полунощ всички в зала „Мурат“ се раздвижват.

[1] Названието идва от факта, че преговорите през 2014-а се провеждат по време на честването на 70-годишнината от Нормандския десант. – Бел. прев.