Президентът на Украйна Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска присъстваха на погребалната церемония на първия президент на Украйна Леонид Кравчук в Киев на 17 май 2022 г.

Кравчук, който служи като президент на Украйна в периода 5 декември 1991 г. - 19 юли 1994 г., почина на 88-годишна възраст на 10 май 2022 г., а тъжният повод събра Володимир Зеленски и Олена Зеленска отново за пръв път в публичното пространство след началото на войната.

Снимка: Getty Images

Президентът Зеленски и съпругата положиха цветя върху ковчега на Кравчук по време на погребалната церемония в сградата на Украинския дом в центъра на Киев.

Облечени изцяло в черно, двамата изглеждаха изтощени, докато вървяха заедно, за да положат букетите върху ковчега на Кравчук - първият президент, оглавил независима Украйна след разпадането на СССР през 1991 г.

Снимка: Getty Images

Това е първата поява заедно на Володимир и Олена от началото на войната в Украйна.

На кадрите силно впечатление прави стиснатата ръка на Елена, която сякаш едва се въздържа да я протегне, за да хване тази на съпруга си, до когото върви .

На траурната церемония присъстваха и вторият, третият и петият президент на Украйна – Леонид Кучма, Виктор Юшченко и Петро Порошенко. Единственият бивш президент на Украйна, който не присъства, беше Виктор Янукович, който беше отстранен от власт през 2014 г. и оттогава е в Русия.

В изявление Зеленски описва Кравчук като "човекът, към когото може да се обърне за мъдър съвет" и чиято работа е била ключова за формирането на независима Украйна.

"Сигурен съм, че неговият безценен опит ще ни помогне да победим агресора и да изградим силна, мирна, европейска Украйна", допълва Зеленски.

Коя е Олена Зеленска