Когато политици, дипломати или кралски особи подготвят посещение в чужда страна, те трябва да са напълно наясно какво е позволено и какво забранено там, защото всяка държава има свои традиции. Нещо, което се счита за напълно нормално някъде, на друго място по света може да е обида или проява на лош вкус. Затова и екипите на тези хора работят усилено по подготовката, която включва и правилния подбор на дрехи в гардероба. Така например, когато Кейт и Уилям бяха на посещение в Пакистан, цветът, който преобладаваше в гардероба на херцогинята на Кеймбридж, беше зеленият, който отдава почит към основния цвят във флага на страната.

Когато екипът от стилисти подготвя гардероба на личност(и) от подобен ранг, трябва да се съобрази не само с елементите, детайлите и цветовете, които  биха се оценили като проява на уважение, но и тези, които биха се разтълкували като знак за незачитане или непочтителност към домакините.

Точно в такава конфузна ситуация попадна първата дама на Украйна – Олена Зеленска в Япония.

Снимка: Getty/Instagram

На 22 октомври се състоя церемонията по интронизация на новия японски император Нарухито, на която присъстваха повече от 2000 гости от 200 държави, а България беше представена от президента Румен Радев и съпругата му Десилава Радева. 

По време на церемонията съпругата на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски беше облечена в жълта рокля. Цветът на тоалета й породи много дискусии и критики в социалните мрежи. Потребителите коментират, че чуждестранни делегации на официален прием в Япония нямат право да носят дрехи в жълт цвят, защото това се тълкува като проява на  „неуважение към императора или демонстрация на близки връзки със семейството му.“

Някои от коментарите в социалните мрежи включват още:

„Те роднини на императора ли са? Защо в жълто?“

„Стилистът на първата дама очевидно е саботьор.“

През VIII век в Япония е разработена система от забранени цветове, според която нюансите от жълто-зеленикавата гама се считат за кралски и се носят само от императора и неговото семейство.

Други потребители в социалните мрежи пък защитиха първата дама на Украйна, заявявайки, че правилото за цветовете, носени само от императора в Япония, са отживелица, която днес няма правен статут. В официалния сайт на японското правителство няма изрична забрана за носенето на определени цветове по време на интронизация и официални събития. Единствената рестрикция е свързана с дължината на дамските дрехи – те трябва да покриват краката или да са тип кимоно.

На приема по повод интронизацията задължителен е бил дрескодът white tie, което за мъжете означава, че трябва да носят черен панталон, бяла риза и елек в същия цвят, бяла папийонка, черни лачени обувки и черни чорапи. За дамите изискванията са – дълга рокля до земята, ръкавици, малка чанта и затворени обувки.

Благодарение на снимките на Олена Зеленска в Инстаграм можем да видим, че президентшата освен красива е и много стилна първа дама.