Американският актьор и режисьор Шон Пен призова за бойкот на Американската филмова академия, ако президентът на Украйна Зеленски не бъде поканен да направи изказване по време на церемонията за връчване на наградите "Оскар".

В интервю за Си Ен Ен от Полша, където е в момента с неправителствената си организация, оказваща помощ на украинските бежанци, Шон Пен каза, че ако Академията е решила да не включи в програмата на церемонията украинския лидер, "това би било най-срамният момент в цялата холивудска история".

Шон Пен получава златната статуетка за "Реката на тайните" (2003)
Снимка: Getty Images

Пен заплаши да претопи своите две статуетки, спечелени през 2003 и 2008 г. за най-добра мъжка роля съответно в "Реката на тайните" и в "Милк".

С остра позиция излезе и българският аниматор Теодор Ушев.

„За първи път дори няма да гледам Оскарите. Не само защото по време на война това е панаир на суетата, а и защото за първи път от живото излъчване на церемонията бяха премахнати 8 категории (включително за късометражна анимация). Освен това някои от номинираните творци не са поканени, а на тяхно място ще присъстват инфлуенсъри и баскетболни звезди. Това показва, че Академията вече не се занимава с кино, а с шоу и мисли единствено за рейтинга“ – написа творецът във Фейсбук.