Номинираният за "Оскар" аниматор Тео Ушев получи още едно признание за успехите.

Международният фестивал на анимацията в Каталония реши да отбележи 25-годишнината си, съставяйки списъци с най-добрите пълнометражни анимационни филми, най-добрите режисьори на късометражни филми, най-добрите куратори и най-обещаващите млади таланти.

Ушев е оглавил списъка за режисьори, изпреварвайки имена като Коджи Ямамура и Дон Херцфелд.

"Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям.", написа художникът в пост във Фейсбук.

Тео Ушев е известен с колаборациите си с писателя Георги Господинов. Той е пренасял на екран разказът "Сляпата Вайша" (за който е номиран за "Оскар") и книгата "Физика на тъгата".

В момента Ушев работи върху първия си игрален филм по романа "Пумпал" на Владислав Тодоров. Антиутопията се снима в България.

Тео Ушев завършва графичен дизайн в Националната художествена академия през 1995 г., след което преподава няколко години, а през 1999 г. заминава за Канада, където работи до ден-днешен.

Там той създава 18 късометражни филма, които му носят отличия от цял свят.