Проект за база на Марс на варненката Калина Калчева стига до полуфинал на конкурс на НАСА и на Mars Society, в който участват учени от цял свят. Калина завършва ВСУ "Черноризец Храбър" и специализира градоустройствена архитектура в Германия. Базата на Марс е дипломната й работа.

Във включване по Вайбър за "Преди обед" Калчева казва, че винаги е участвала в подобни конкурси, но за първи път е имала толкова силен екип. Научен консултант на проекта ѝ е д-р Явор Шопов от СУ "Климент Охридски", който е част от университетски център за космически изследвания и технологии.

Калина работи върху идеята си от ученичка, но тогава си е представяла, че тя ще е достъпна за 20-30 души. Изискванията на конкурса са били за цял град, затова ѝ се е наложило да промени подхода си.

"Отначало мислих да използвам сплави, които се използват в ракетостроенето, но впоследствие ги облякохме в надуваеми мембрани, чиято конструкция се изгражда автоматично и всичко това се превръща в нещо като балон". По проект градът трябва да се разгърне в пещера, защото там средата е много по-защитена.

Какво още каза тя за смелия си проект чуйте във видеото по-горе, а цялото предаване гледайте на btvplus.bg