Теодор Ушев е един от най-интересните и независими артисти, а феновете на неговото изкуство са по цял свят. В "Тази неделя" той се включва виртуално от Монреал. 

Тео Ушев е част от журито на 25 Международен филмов фестивал "София филм фест", който ще започне на 11 март: "Бях приятно впечатлен от българската състезателна програма на късометражни филми. Беше ми по-интересно да гледам тях, отколкото международните в игралното кино" - споделя той за тазгодишните продукции, които оценява. 

Теодор Ушев е най-влиятелният аниматор в последните 25 години, според анкета на испанския фестивал "Анимаг". 

"Предполагам, че това се дължи на някакво любопитство и на факта, че не се взимам толкова на сериозно. Анимацията не е състезание, а ние не сме състезателни коне. Хубаво е да получиш признание, особено от хора, които не само уважавам, но са ми учители и прятели. В анимацията няма конкуренция, може би някаква ревност. Но ние в анимацията сме приятели и това много ни помага. Може би защото сме малко по-инфантилни. Това, че създаваме живот, ни прав по-концентрирани и нямаме време да се занимаваме с глупости."

Филмът на Теодор Ушев "Сляпата Вайша" беше номиниран за Оскар и получи "Златен глобус" за късометражен аниационен филм през 2018 - единственият път, когато това се случи за тази категория. 

"Тази традиция не продължи. Но вече много традиции не са това, което бяха. На "Глобусите" беше доста по-лесно. Наградите вече бяха раздадени, самото присъствие беше като част от наградата. Нямаше никакво напрежение. Единственото, което ми оставаше, беше да се забавявам. На церемонията видях много свои идоли и кумири. Просто беше една хубава вечер."

Не така обаче стоят нещата за Оскарите. 

"Самото състезание за Оскарите е много изтощаващо - непрекъснати интервюта, участия пред публика, обикаляне по студия. Трябва постоянно да внимаваш какво ще кажеш. Последната седмица просто искаш всичко това да свърши. Много тежка работа!"

Споделя, че напрежението наистина е голямо и че в такива моменти е много важна подкрепата.

"Най-интерeсното и най-лошото е, че Оскарите са като един лунапарк - изкачваш се, след това падането е много рязко. От това неминуемо почваш да правиш грешки, защoто усещаш, че това не си ти. Холивуд умее да напомпва егото на хората. Ти си там, за да бъдеш напомпан! И суетата е там и постоянните фотосесии, които в повечето случаи нямат нищо общо с изкуството и се превръщат в панаир на суетата!"

На церемонията с Оскарите го придружава дъщеря му. Заради нейни думи, той определя това изживяване като едно от най-хубавите в живота си.

"Дъщеря ми беше с мен на Оскарите и беше много щастлива. Беше настина въодушевена. Но дори и тя накрая  каза - Тати, всичко е толкова изкуствено и бутафорно. Преди да влезем, тя ми каза - "За мен ти си най-добрият режисьор и дори да не спечелиш, аз пак ще те обичам". Това е едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали в живота. Това беше моят Оскар тогава."

Като човек, преживял напрежението около раздаването на кинонагради, той проявява разбиране и по отношение на Мария Бакалова, която също имаше номинация за "Златен глобус".

"Учудвам се на стоицизма й, въпреки че тя е доста по-млада от мен."

За него Мария Бакалова е "един млад талантлив човек, успял да се измъкне от парниковата бъларска култура". 

"Работата й е достойна не само за аплодисменти, но и за възхита. Последната източневропейска актриса, която е била номинирана, е била пред далечната 64 година от Полша. Мария е едно момиче, което е успяло да направи това, кеото трябва. Свършила си е добре рабтата. Смятам, че има страхотно бъдеще. Но в България това нещо цари отдава - не знам дали е завист или злоба, но съществува отдавна."

"Дори в България да се роди голям талант, ние ще го отровим и ще го задушим", допълва още аниматорът. 

Най-новият проект, по който му предстои да работи, е с участието на актьорите Ема Уотсън и Джерърд Бътлър. Това е "Полетът на валкириите" - романтична комедия, френско-шведска продукция.

Надява се някои от снимките да се случат и в България. 

Цялото предаване "Тази неделя" гледайте на btvplus.bg