Диана Хаджийска е водещ на публицистичното предаване по bTV Radio „Важното, казано на глас“, заедно с Лили Ангелова, което звучи в ефира всеки делник от 18:00 до 19:00 ч. Всяка седмица двете дами посрещат гости и експертни коментатори на живо в студиото, за да дебатират около най-актуалните теми от деня. Диана е водеща и на развлекателното предаване „За града“, всеки делничен ден от 13:30 до 17:00 ч. по bTV Radio.  Диана има богат опит в медиите, като последните 10 години заема различни позиции в няколко телевизии и радиостанции.

За първи път Диана Хаджийска е посланик на „Да изчистим България заедно“, част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone журналистката отговаря на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември.  Какво означава това за теб?

Прекрасно е, че над 150 държави са успели да се обединят около една толкова позитивна идея, но е тъжно, че много държави имат нужда от подобна инициатива. От друга страна, това, че сме повече, значи, че сме осъзнали проблема, което би трябвало да ни радва.

Кое е любимото ти място в България? Има ли там нужда от почистване?

Любимото ми място мирише на цъфнал черешов цвят, или поне така е в спомените ми. Това е поляната до семейната ни вила в с. Мухово, където сега почти няма хора. Може да се каже, че няма и път, а също и вода. Локацията е на 70 км от София и неотдавна от там минаваше рали „България“. От близката язовирна стена на язовир Тополница се виждат купища боклуци. Моята вина е, че не сам там, за да почистя. Нашата обща вина е, че доста лесно изоставяме любимите си места. Дано с кампании като „Да изчистим България заедно“ осъзнаем и това.

Достатъчно чиста ли е България според теб?

За съжаление, България е толкова мръсна, че ме е срам от нас българите. Защото, да – управляващите очевидно не използват парите от данъците ни по най-добрия начин в нито една насока, не само в почистването. Припомням ви, че пространството пред НДК беше измито със сапун за първи и последен път в новата ни история тази година, покрай Европредседателството. Но ние, гражданите, също „даваме всичко от себе си“ да живеем в мърсотия. Някои от нас продължават безочливо да ползват улиците, деретата, детските площадки и междублоковите пространства за сметища, а други от нас уж пазим, докато конформистки толерираме първите. 

Ти самата какво правиш, за да е по-чисто около теб?

На първо място – не замърсявам. Старая се да уча и детето си на това. От време на време се улавям, че събирам разни опаковки по улицата. Доста съм досадна в споровете за личната отговорност и настоявам всички около мен да я поемат като чистят след кучето си, като си събират „кочинката“ след пикник в природата също. Но съзнавам, че това далеч не е достатъчно за голяма промяна.

Смяташ ли, че ние, българите, подценяваме проблемите с околната среда?

Смятам, че ние – българите, подценяваме проблемите в доста сфери. Околната среда е поредната, която страда от примиреността ни и ми се иска ми да вярвам, че моето поколение и новите поколения ще надраснат толерантността към глупостта във всичките ѝ аспекти. Надявам се, че ще поставим личната отговорност като първостепенна ценности. Така ще се радваме на една по-чиста околната среда, било тя природна, емоционална, интелектуална или обществена.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Вярвам, че трябва да сме непримирими. Да сме малко повече румънци. Да сме малко повече хървати. Да сме малко повече исландци. Да, средата в България в момента не е особено „плодородна“ на граждани, на общественици, на мислещи хора. А именно такива ни трябват, за да ни е чисто и подредено и в къщичката, и в сърцата и умовете.

Убедена съм, че именно през медиите трябва да даваме път и на кампании като „Да изчистим България заедно“ и на непримирими хора, които биха дръзнали да изчистят България наистина. Всъщност, една голяма част от последните са лица на „Да изчистим България“, а това значи, че надежда има.