Да посрещнеш залеза с ароматно вино в ръка, заобиколен от „тоскански пейзажи“. Да спиш в иглу на върха на планината или да нощуваш в балон под звездното небе. И да направиш всичко това с любимия човек не къде да е по света, а на някои от най-уникалните места в България.

Романтичният дух на българската природа оживява по-красив от всякога в новата книга от бестселъровата поредица „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова. В ново, преработено и допълнено издание на пазара вече може да откриете „101 отбивки за влюбени“ – един по-различен пътеводител, който ще ви даде много вълнуващи идеи за почивка и презареждане в компанията на любим човек.

Романтични винарни, уютни селца, сгушени в прегръдката на Балкана, величествени езера и язовири – в „101 отбивки за влюбени“ са събрани места с особена магия, която трудно може да бъде изразена с думи. Магия, която ще ви накара да се влюбите в красотите на България и да я преоткриете в компанията на любимия човек.

А за да направят почивката ви още по-изненадваща и изпълнена с авантюристични изживявания, Иван Михалев и Елина Цанкова включват и специална Бонус част – 50 предложения за романтичен уикенд в хотели, къщи за гости и почивни селища, в които да излезете от реалността и да откриете скривалище от градския шум.

Къде се намира българската Кападокия? Кои са най-романтичните плажове по българското Черноморие? Какво е чувството да спиш в надуваем балон под открито небе в подножието на Врачанския Балкан?

„101 отбивки за влюбени“ представя общо 151 дестинации и помества рекордните за поредицата над 500 фотографии, запечатали най-лазурните залези и най-забележителните гледки.

Идеален за фотографи и инфлуенсъри в търсене на скрити съкровища из страната ни, пътеводителят обозначава със знака WOW Point 35 локации, подходящи за спиращи дъха снимки със смайващо красиви пейзажи.

Запечатал в себе си богатото разнообразие на забележителности, култури и природни феномени, с които България изобилства, „101 отбивки за влюбени“ е незаменим помощник, до който винаги може да се допитате в организацията на следващите си пътувания.

А те са най-запомнящи се, когато са неочаквани. Затова грабвайте човека до себе си и се пригответе за незабравими пътешествия – независимо дали сте поели на кратко бягство за уикенда, или сте решили да се изгубите за по-дълго време из най-романтичните кътчета на България.

Прочетете откъс от „101 отбивки за влюбени“ от Иван Михалев и Елина Цанкова, която излиза от издателство "Сиела". >>>

Заливът на нос Чиракман

Край Каварна се намира малко известният морски нос Чиракман. Това е голямо възвишение, надвесено над морето, което е било обитавано от хора още в древността. Доказателство за това са намиращите се на върха му останки от древното гръцко селище Бизоне. В наши дни са запазени основите на византийска крепостна стена, раннохристиянска базилика и некропол.

Гледките от върха на скалното плато са вълшебни. Това е едно от онези места по българското Черноморие, които позволяват да съзерцавате на воля морската шир. Нищо не спира или запречва погледа ви във всички посоки. Идеално място за посрещане на изгреви или морски залези в компанията на любимия човек.

WOW Point: Точно под върха на носа има и малка тайна пещера. До нея се стига по тясна пътечка, а влизането е през много тесен отвор. Имайте едно наум, че почвата е глинеста и полепва по дрехите.

Упътвания: До върха на нос Чиракман може да стигнете по черен път, чието начало е вдясно от старите силози в залива на Каварна. Той може да бъде изминат пеша или с кола.

Името Чиракман означава „светилник“ или „факел“. Според местна легенда името е свързано с култа на траките към огъня. Смята се, че в дълбока древност нос Чиракман е служил като ориентир за корабите в морето. Предполага се, че на върха му е имало фар, който е сигнализирал със запалени огньове на плавателните съдове за опасност от подводни камъни.

Под нос Чиракман е разположен живописен залив, в който ще откриете рибарско селище с красиви къщички, много лодки, яхтено пристанище и малък плаж. Там се намират и старите „магазии“ на Каварна, обявени за архитектурни паметници на културата от епохата на Възраждането. Това са пристанищни складове, служили за съхранение на зърно и храни. Те са изградени от солидни дялани камъни, взети от някогашната крепост на платото. Оформени са като малко възрожденско селище с интересна архитектура и тесни калдъръмени улички. Някои от магазиите са възстановени от частни инвеститори и превърнати във вили, които се отдават под наем.

  • В България, в чужбина, на къмпинг - къде известните БГ мами заведоха бебетата си на море
  • ВИП оазис на 600 км от София: Къде си почиват Мат Деймън и братята Лиъм и Крис Хемсуърт
  • Има ли замърсяване в българската акватория на Черно море
  • След предложение на плажа: Никол Шерцингер каза "Да"!
  • Нина Добрев на сватбата на своя приятелка
  • Жоро от "Фермата" 7 организира фолклорен фест в село Градище
  • Топ 3 на най-ефикасните домашни маски за коса
  • Нина Николина на рождения си ден: Голямата ми любов е българският фолклор
  • 10 факта за краставиците, които трябва да знаете (освен че са чудни за салата)
  • Готвят се за 3 мин - рисувани морски палачинки (СНИМКИ)