"... Ще се въздържа от обобщението добър или лош е бил моят живот – това е вече друга тема. Ще кажа само: струва ми се, че наистина съм го изминала не „благодарение на...”, а „въпреки че...” Станка Пенчева

Една от големите българските поетеси ни напусна днес. На 84 години на 27 май 2014 г. почина Станка Пенчева. Тъжната новина научаваме от поетесата Маргарита Петкова, която е написала в профила си във Фейсбук:

"СТАНКА ПЕНЧЕВА вече ще пише стиховете си в по-добрия и по-светъл свят. Свят, който винаги е бил в душата й и който можем да препрочитаме.
Царство ти небесно, Учителко!".

Изпращаме я с едно от любимите ни нейни стихотворения:

Чай от мащерка

Ще дойдеш през една голяма зима,
когато всички страсти са изстинали,
когато в стаята ми тихо свети
отблясъкът студен на снеговете.
Ще сложа, знаеща и мълчалива
пред тебе чаша чай - от оня,
дивия от мащерка, откъсната през юли...
И гръм ще падне,
звездопад ще те забрули и
ти ще се свлечеш задъхан
в оная, жарката трева с пчелите мъхави,
със меденото, ароматно дъно,
в която двамата потънахме,
потънахме...

Ще се разсее сребърната пара
и пак ще светнат
преспите на януари...
Когато те изпращам до вратата,
кажи: Благодаря! За топлината.


Кратка биография

Станка Пенчева е родена на 9 юли 1929 г. в гр. Сливен, като трето дете в семейството. Баща ú е земеделец, майката – домакиня. В родния си град завършва средното си образование. В детския вестник “Изгрев”, са отпечатани за пръв път нейни стихотворения (1941-1942 г.), а в централния печат – през 1946-47 г.

В Софийския университет “Св. Климент Охридски” завършва руска филология (1952), свързва се младежките литературни среди. Започва работа в литературната редакция на Националното Радио (1951-1955), излиза първата ú стихосбирка “Пълнолетие” (1952), приета е в Съюза на българските писатели. Две години (1956-1958) живее със семейството си в Русе, кореспондент е на в. “Народна култура”.

Автор е на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, една с автобиографична проза и една повест за деца. Нейни творби са превеждани на руски, румънски, беларуски, английски, арабски, португалски, полски, шведски, хинди, испански, турски, френски, латвийски, украйнски, полски, чешки, словашки, сърбохърватски и др. Има издадени стихосбирки на грузински език.

Омъжвала се е два пъти — за Климент Цачев и за Георги Бурмов. Има дъщеря и внук.