Ако сте отворили този материал, най-вероятно сте почитатели на планинския туризъм. Или поне на онова уединение, което можем да получим само и единствено на специфична надморска височина. Красивите места в България са истинско богатство. На популярност се радват Пирин, Рила, Стара Планина, Родопи, Витоша. А в Странджа едва ли някога сте се замисляли да отидете.

Това веднага го отчитаме за грешка, която трябва много бързо да поправите. Предлагаме ви това да стане още този уикенд, а след това сме сигурни, че ще искате да прекарате и следващите на това магнетично място. 

Странджа се намира в Югоизточна България и е ниска планина - най-високият връх на българската й територия е Градище, чиято височина е едва 710 метра. Да, не може да се мери с предишните ни планински предложения по този критерий, но гъстите й гори, водите и речните долини създават илюзията, че сте точно толкова в облаците, колкото сте и на Мусала. 

Друга причина, с която можем да ви убедим да посетите Странджа, е нейната мистика и запазени традиции. Единствено в тази планина нестинарството е запазено в своя автентичен вид и се практикува и до днес, при това без да се е превърнало в опит за привличане на туристи. В Странджа ежегодно се провежда и Фестивал на зелениката, а защитените местности, паркове и видове впечатляват със своя брой.

Снимка: iStock

Днес няма да ви предложим да покорявате върхове и да поставяте рекорди. Днес ви предлагаме да посетите едно село в планината, което е специално. То се казва Бръшлян и се намира на 14 км северозападно от гр. Малко Търново и 64 км от гр. Бургас. От 1982 г. селото е обявено за архитектурно исторически резерват и е запазило своята магия, която се усеща още при влизането. Тя се дължи на запазените вековни къщи,  9 от които са и с национално историческо значение. Най-старата от тях е построена през XVII в. 

Снимка: iStock

В Бръшлян можете да разгледате църквата "Св. Димитър", която също е издигната през XVII век на мястото на някогашно тракийско светилище, която освен това е и в типичната възрожденска архитектура. Килийното училище, което е архитектурен и исторически паметник - основано през 1871 година. В първите години от съществуването си там били обучавани само 12-13 годишни момчета, а днес то е реставрнирано в първоначалния си вид. Не пропускайте да посетите и Етнографския музей на открито, който представлява стая на занаятите,  в която ще можете да разгледате и да се запознаете с някогашни традиции. Да се докоснете до тях, при това съвсем физически. 

Снимка: iStock

В близост до селото има и много местности и малки параклиси, които можете да посетите - "Св. Марина", "Св. Петка", "Св. Пантелеймон", носещ името на покровителя на селото. Ако се разходите по екопътеките, ще минете през вековни гори, тесни пътечки, поточета и малки горски заслони, на които можете да обядвате или просто да поседнете за отдих.

Бръшлян е подходящ както за еднодневна разходка за тези, които живеят по Черноморието, така и за няколкодневна почивка, в която наистина ще успеете да е откъснете от всичко. Тишината, малкото жители, красотата, горите и чистият въздух за пленяващи, лековити, магнетични.