Певицата Стиви Никс е считана за една от най-влиятелните музикални звезди на всички времена, а списание „Ролинг Стоунс“ я определя за „кралицата на рокендрола“. Жената, която през голяма част от творческата си кариера беше част от групата „Флийтуд мак“, е типичната свободомислеща американка от 60-те и 70-те години. Известна е с множеството сексуални връзки, употребата на наркотици и участието в най-важната битка, която американските жени са провеждали – правото да притежават телата си. През 1979 г. певицата прави аборт и днес не само не съжалява, но и смята това решение за едно от най-правилните в живота и.

Снимка: Getty Images

Съвсем сигурна съм, че ако не бях направила аборт, нямаше да има „Флийтуд Мак“, сподели тя в интервю за „The Guardian“. „Нямаше как да имам дете тогава и да продължа да работя толкова много. Освен това имаше много наркотици, аз вземах много наркотици. Щеше да ми се наложи да напусна групата.

Докато за някои хора децата са най-важното нещо на света, Стиви Никс не смята, че ако имаше потомци, животът ѝ щеше да е по-хубав по какъвто и да е начин. Тя не се чувства като жена без деца, а като майка на много деца, защото обича племенниците си и пра-племенниците си. Преди време тя заяви: „Много по-забавно е да си лудата леля, отколкото майка.

Снимка: Getty Images

В интервю преди години, Стиви Никс заяви, че съдбата ѝ никога не е била да бъде съпруга и майка, а да пише песни за съпругите и майките. Сега обаче посочва и друга причина участието ѝ в групата Флийтуд Мак да е толкова важно:

Знаете ли какво беше наистина важно? Че нямаше друга група по света, която да има две главни певици и две жени, които пишат песни. Това беше нашата мисия.

Снимка: Getty Images

От всички каузи, които е подкрепяла, най-важна ѝ се струва узаконяването на аборта, което е било, а остава и до днес, един от въпросите, които разделят американското общество. И певицата се притеснява, че светът може да направи крачка назад в това отношение, ако Доналд Тръмп спечели втори мандат:

Правото на аборт беше битката на моето поколение“, каза тя в интервюто си от тази седмица. „Ако Тръмп спечели изборите и назначи съдията, която иска, тя без съмнение ще направи абортите незаконни и ще принуди жените да търсят помощ от съмнителни лекари.

Никс има предвид съдия Ейми Барет, която Доналд Тръмп номинира за Върховния съд. Тя е ревностна католичка и като такава определя аборта като неморален при всички обстоятелства.

Демонстрация в подкрепа на правото на аборт в САЩ през 70-те години
Снимка: Getty Images

Абортът е законен навсякъде в САЩ, но отделни организации и щати се борят за ограничаването на правото жените да избират да прекратят бременността без наложителна причина, като риск за живота на майката. В България и почти навсякъде в Европа абортът е законен по желание на майката. Изключение правят Великобритания и Финалндия, където прекратяването на бременността е позволено само при случаи на изнасилване, здравословни проблеми, увреждане на плода и социалноикономически причини; както и Полша, където абортът е позволен единствено при изнасилване и медицински проблеми, дори семейството да няма възможност да се грижи за детето.