Ли Зики е слаба, чаровна китайка, чийто канал в YouTube има над 8 милиона последователи. Това оазначава, че хората, които харесват видеата, в които тя показва живота си на село, са повече от населението в България. По данни на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН към 2020 г. в България живеят 6 924 183 души.  

Но това не е всичко! Ли Зики има канал в китайската мрежа Weibo за видеосподеляне, където я следват още около 50 милиона. Ли е много различна от това, което сме свикнали да виждаме в постовете на европейските и американските инфлуенсъри. Във видеата си тя прави всичко, което й е нужно за ежедневието с ръцете си – от храна по стари рецепти до прежда от овча въна. Основното и послание е - да живееш по този начин не е толкова сложно и трудно.

Желанието й е да покаже на хората от града откъде идва храната им. Провокира я история на неин приятел учител, който й разкал, че много от неговите ученици мислели, че оризът се бере от дърветата. Ястията, които Ли приготвя, са по оригинални, стари рецепти. За да ги приготви, използва това, което предлага природата - сече коренища от блатата, събира дребни охлювчета в реката, търси яйца в гнездата на диви патици, къса цветове от магнолия, които после пържи. Така например приготвя традиционен ejiao кейк от пресни орехи, жълто вино и плодове от жожоба; показва как се прави планински чанбай мед с женшен; опушва месо с клони от кипарис, и кори от цитруси. Интересното е, че през цялото време използва съдове и прибори, които са от камък, кост или дърво. Вместо модерни уреди, готви в каменна пещ и суши върху бамбукови постелки. Когато отива дълбоко в гората, язди кон или ходи пеша, а корените и листата, които събира, носи в кош на гърба си. 

Жената, която прави щастливи и спокойни милиони хора по света, всъщност е имала нещастно детство. Баща й умира рано и тя остава да живее с втората си майка. За съжаление, тази жена я тормозела и не след дълго Ли решава да замине да живее при баба си в Пингву, провинция Сечуан в Китай. Заради липсата на пари, когато става на 14 г., заминава да работи в града. В интервю за South China Morning post споделя, че това е било нужно, за да оцелее. В този период се е случвало често да гладува, да спи под мостове, в пещери, работила е като сервитьорка, електротехник, DJ в нощен клуб. През 2012 г. решава отново да се върне в провинцията при баба си и да се грижи за влошаващото й се здраве. 4 години по-късно започва да снима ежедневието си на село – от готвенето на забравения ястия, които й показва баба й, до завивки от копринени буби и др.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Li Ziqi (@liziqi.fairy) on

 

В един от епизодите тя прави мебели от бамбук. За това я вдъхновява спомен от дядо й, който правел и продавал такива вещи, за да докарва някакви пари за семейството. От растението тя изработва и кошници, столове, пълнежи за възглавници и др. В друг клип събира вълна от овцете и козите, които пасат високо в планината, и показва всички процеси, през които тя минава, за да се превърне в красиво, лилаво плетено наметало за зимата.

В началото се снима сама. Използва трипод, на който поставя камерата и се снима. Много хора обаче не й вярват, че това е така. Видеата й били прекалено красиви и добре направени, за да ги прави сама жена. Затова Ли заснема видео, което показва как се случват нещата зад кадър. Години по-късно тя вече работи с един оператор и един асистент, но продължава да е човекът, който измисля каква ще бъде тематиката, как ще бъде разкадровано всичко и т.н. Така й остава повече време да се фокусира върху съдържанието на кратките си филми. 


Ли става един от най-успешните онлайн видео създатели в Китай. „Успех е тежка дума. Аз просто снимам живота си. Който е точно животът, който искам да живея!", споделя тя.