"Анастасия Мозер. Щрихи от един живот в трудно време" – откровено свидетелство за три етапа от българската история – излиза до броени дни по книжарниците. Книгата ще бъде представена на 19 ноември от 18:30 часа в Изложбената зала на Държавна агенция "Архиви" (ул. "Московска" №5) с участието на режисьора и журналист Драголюб Гаджев и самата Анастасия Мозер.

Някои от най-травматичните и все още будещи спорове събития, определили пътя на България от царство, през народна република към демокрация, излизат наяве в първото лично свидетелство на основателя и лидер на "БЗНС – Народен съюз" и партията "Обединени земеделци", Анастасия Мозер.

Пред своя съмишленик и приятел Драголюб Гаджев Анастасия Мозер разказва за трудното си детство в Царска България, за гоненията, на които е бил подложен баща ѝ д-р Г. М. Димитров, за неговата съпротива срещу Тристранния пакт и срещу комунизма.

Снимка: bTV

За капаните на Студената война, за съдбата на българските емигранти, за новата надежда и за разочарованията на Прехода – "Щрихи от един живот в трудно време" е поглед към историята на съвременното българско общество от човек, прекарал целия си живот в окото на политическия вихър. 

Като дъщеря на видния български политик Г. М. Димитров, лидер на БЗНС – "Пладне", още от ранно детство Анастасия Мозер има възможността да наблюдава ключови процеси в политическия живот на българското общество. Достъпът до исторически документи, до елита на българската политика, както и ценните разговори с политици от обкръжението на баща ѝ превръщат нейния разказ в безпрецедентен исторически документ.

Години по-късно, когато се завръща от живот в чужбина, Анастасия Мозер сама се впуска в политиката, като продължава завета на баща си с новото превъплъщение на БЗНС и става народен представител в продължение на четири години. 

Разказ за една изключителна съдба в изпълнена с перипетии епоха, извор за историята на съвременна България, свидетелство за поколения напред – "Щрихи от един живот в трудно време" гледа към едно по-добро бъдеще с непоклатима вяра в силата на българския дух, в свободата и човечността.

Прочетете откъс от "Анастасия Мозер: Щрихи от един живот в трудно време", която излиза от издателство "Сиела". >>>