Хората ядат череши още от каменната ера. Археолозите са открили вкаменелости от череши в праисторическите пещери в Европа и Азия. Най-ранното писмено споменаване на черешите е направено от гръцкия автор Теофрактус, който описва плода в своята история на растенията през 300 пр.н.е.
Когато европейците пристигат с черешите, които познаваме днес, в Северна Америка вече имали няколко сорта, включително Prunus serotina и Prunus virginiana. Използвали както дървесината им за мебели, така и листата им за направа на алкохол.
Знаете ли, че...
- Има повече от 500 разновидности на сладки череши
- Реално, около 20 от тях се използват в масово в производството. Типичното черешово дърво ражда около 7000 плодчета.
- Черешите са една от най-богатите на антиоксиданти храни.
- Съдържат мелатонин, който осигурява добър нощен сън.
- 100 грама пресни череши (около 20 бр.) съдържат 12.5-25 мг (в зависимост от сорта и сезона) антоцианини. Заедно с витамин С и каротеноиди, превръщат малките червени плодчета в добра превенцията срещу артрит.
- Сокът от черни череши помага за повишаване имунитет на организма.
- Ако целите отслабване, пиенето на черешов сок, може да подпомогне това, защото намалява натрупването на коремни мазнини и понижава холестерола.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Уникално в кусен сладкиш с череши
Клафутито, тарт татенът или еклерите са едни от най-известните френски десерти, които идват от регион Лимузен.Произходът на думата clafoutis все още е обект на етимологичен спор. Според някои хора думата първоначално произлиза от думата "клафир" или "клауфир", което означава "гарнитура" или "пълнене". Според други източници произходът е от латинския израз clavum fingere, който означава "да засадиш нокът" и се отнася за черешите, които буквално са като "засадени" в тестото.
Необходими продукти:
- 300 г череши
- 3 бр. чйца
- 60 г брашно
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 60 г захар
- 300 мл прясно мляко
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. краве масло
- 50 г пудра захар
- 1 щипка морска сол
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180ºC.
2. Смесете всички съставки за тестото с щипка морска сол в миксер или кухненски робот, докато стане гладко тесто.
3. Оставете го да почине за 20 минути.
4. Намажете кръгла тавичка (диаметър 25 см) с разтопено масло.
5. Сипете черешите (някои ги добавят и с костилките) в тавичката и ги сложете във фурната за 5 минути. Така плодовете започват да омекват.
6. Извадете от фурната и изсипете тестото, докато черешите се покрият. Върнете във фурната и печете 35 минути или докато стане пухкаво и златисто.
7. Готовото черешово клафути поръсете с пудра захар,когато се охлади.
Традиционно клафути е торта, приготвена с тъмни череши. С течение на времето са се появили няколко версии, а и се използват различни плодове. Важно е обаче плодът, който се използва, да е твърд и да не отделя много сок.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK