Тя е блогър, пристрастена е към пътешествията, преследва приключенията и обожава книгите. Свързахме се с Цветелина Шопова във връзка с новата тема на месеца в сайта ни "Тайните кътчета на България". В следващите редове Цвети разказва малко повече за своя блог, интересите си, откриването на забележителности в България, пътуванията и фотографията.

Кога реши да създадеш блога си и да започнеш да снимаш?
През 2016-а реших Инстаграм профилът ми да бъде изцяло посветен на пътешествията. Много приятели се допитваха до мен за съвет за екопътеки и интересни местенца в България и реших да имам всичко събрано на едно място, което да е достъпно за всеки. Така или иначе имах доста материал, понеже много обичам да снимам.
Вече мога много по-бързо да се сетя какво да предложа като забележителност, като просто прегледам набързо профила си. Надявам се и за другите той да е място за вдъхновение, когато се чудят къде да отидат за ден/уикенд/по-дълга почивка. Затова и винаги отбелязвам локациите на посетените от мен места, за да може останалите бързо да се ориентират от коя част на България е снимката и дали мястото им е удобно за посещение.

Кога и как реши да започнеш да посещаваш забравени места в България?
Винаги съм обичала да пътувам, но с всяка година откривам нови места, за които нито аз съм чувала преди, нито приятелите ми. И когато посетя някое по-неизвестно и забравено място и то се окаже много красиво, просто няма как да не искам да споделя с повече хора какви скрити съкровища си имаме тук, в България. Това е част от мотивацията ми – да популяризирам не толкова известните, но по нищо неотстъпващи на най-популярните ни дестинации, места.

Как ги откриваш или по-скоро как избираш къде да отидеш?
Главно следя различни travel (пътувам, пътуване - англ.ез., бел.ред.) профили в Инстаграм, участвам в групи и следя страници за забележителности в България във Фейсбук и когато харесам някое място, си го запазвам в Saved секцията на самите приложения. Когато дойде времето за ново пътуване, отварям си списъка със запазени места и си избирам оттам какво да посетя.

Пещера Утробата

Планувани или спонтанни са ти пътуванията?
Винаги планувани! Аз съм по плановете, обичам да чакам нещо конкретно с нетърпение и затова винаги си правя подробен план за седмици напред. :D Когато става дума за по-дълги пътувания, подготвям файл, в който описвам цялата програма на пътешествието – къде ще ходим по дни, колко време ще ни отнеме, цени на билети за забележителностите, информация за самите забележителности и т.н. Направо си става като презентация и след това ми е много лесно да я следя. Не мога да си представя да отида някъде и да изгубя време в това да се чудя какво да посетим и тепърва да търся информация как да стигнем до там, дали е отворено или колко време е пътя... За мен е много по-ефективно да имам предварително начертан план, който съм разгледала от всички страни и обсъдила с всички хора, с които ще пътувам, за да мога да посетя възможно най-много места и да избегнем губенето на излишно време.

Сама или споделени в компания предпочиташ да са пътуванията ти?
Споделени в компания, определено. Обичам да има някой, с който накрая на деня да можем да си кажем какво ни е харесало най-много, кой момент от пътуването ни е бил най-забавен или какво ни е направило най-много впечатление като цяло. Пък и после имаш поне още един човек, с който да си припомняш вече миналите пътешествия.

Крепост Моняк

Кои са местата у нас, които най-много са те впечатлили?
Толкова са много! Но ще се опитам да не давам повече от 10! :D

 • Аневско кале, Стара Планина – останки от крепост на изключително живописно място. Впечатляващо е и не много популярно.
 • Крепост Моняк, Родопите - гледките от там са наистина уау! Виждат се язовир Кърджали, град Кърджали, моста Лисиците.
 • Караджов камък, Родопите – интересен природен феномен – огромен камък, заклещен между две скали. Има стръмна дървена стълба, по която можеш да минеш под самия камък. Заслужава си, защото гледките, откриващи се горе, са наистина невероятни, особено есенно време, когато всичко наоколо е в красиви и различни цветове.
 • Язовир Въча, Родопите – дали ще се тръгне по пътеката, тръгваща от пътя, който се вие покрай Въча, или по тази до Бекови скали – гледката към язовира е прекрасна навсякъде.
 • Водопад Райско пръскало и хижа Рай, Стара планина – може би най-любимото ми място.
 • Екопътека Боров камък, Врачански Балкан – с многото си мостчета и стълбички, пътеката е доста интересна и раздвижваща и през целия път до самия 63 метров водопад Боров камък има и по-малки водопади, а реката ти е постоянен спътник. Началото на пътеката тръгва от село Згориград, което също е много живописно.
 • Меандърът на Арда до село Стар Читак, Родопите – мястото е просто вълшебно!
 • Бистришки водопад, Рила – по снимки и видеа изобщо не си личи колко красив и мощен е всъщност водопадът на живо! Трябва да се посети, за да се види в истинския му блясък.
 • Нос Калиакра и арката в Тюленово, Северно Черноморие – малко неща са по-красиви от гледката на необятното море!
 • Водопад Полска Скакавица, Земенска планина - 50 метра разкош. Може да се мине и под самия водопад, което го прави още по-атрактивен.

Успяваш ли да вникнеш в духа на мястото, когато го посещаваш за кратко време?
Със сигурност ми се иска да имам повече време, което да прекарвам на красивите места, които виждам по време на пътуванията ми, то просто никога не ми стига. Въпреки това, смятам, че дори и за по-кратко, успявам да вникна в духа на мястото, да се потопя изцяло в атмосферата на дестинацията и да не мисля за нищо друго, освен за настоящето и гледката пред мен.

Аневско кале

Има ли хора, които са оставили траен отпечатък върху теб, докато си пътувала?
Веднага се сещам за всички хора, които са ни помагали, когато се е налагало да пътуваме на стоп, било то заради изпуснат автобус или за да хванем автобус. :D Винаги ще съм им признателна, а и такива пътувания са голяма тръпка. Също така, отпечатък са ми оставили и хора, които са вършели с любов това, което правят и то си е личало – веднага се сещам за жената, която ни изнесе беседа в къщата-музей на Панчо Владигеров. С такава емоция ни разказваше всичко за живота на твореца, направи обиколката ни много по-вълнуваща и интересна.
За мен общуването с различни непознати хора по време на пътуването е огромна част от изживяването и едно от най-интересните неща.

Кои са местата в България, които би препоръчала на нашите читатели да посетят?
Припокриват се с тези, които са ми любими и на мен + плаж Велека и плаж Липите в Синеморец, Ботаническата градина в Балчик, водопадите на Беласица (в един ден ние посетихме четири, кой от кой по-красив – Дъбицата, Яворнишки, Срамежливеца и моят фаворит – Мънгъро), водопад Сувчарско пръскало в Стара Планина (54 метра красота и величие), екопътека Райски изглед в Родопите (изгледът наистина е райски!) + пещера Утробата, Рибни езера в Рила, Муратово езеро в Пирин... ииии мога да продължавам така още много редове. :) България е великолепна, само трябва желанието за пътуване и опознаване на красивата ни родина.

Водопад Мънгъро

Как можем да възродим интереса на хората към тези места?
С повече информация, повече снимки, повече реклама! За много от не толкова известните места информация се намира трудно, трябва да прочетеш няколко статии и да си сглобиш сам, каквото ти е необходимо да знаеш – от една статия ще прочетеш, че пътя до там е на дупки, от друга, че самото вървене в планината е 2 часа в посока, от трета – че всъщност водопадът е пълноводен само през пролетта. Почти винаги липсват късчета информация, които да те улеснят в планирането и сглобяването на цялостната картинка. Именно затова и наскоро започнах да пиша под снимките на страницата ми в Инстаграм точните координати на някои от местата, които посещавам, за да могат да бъдат лесно открити на картата, тъй като лично аз съм попадала на противоречащи си факти и ми е било по-трудно да намеря самите места.

Намирам и за недостатъчна рекламата на България като дестинация. Повечето ми приятели и познати не са чували около 80% от местата, на които съм била. Пътувала съм доста и в чужбина и смятам, че имаме забележителности, които по нищо не отстъпват на световно известни такива, но просто не са достатъчно промотирани. Хората трябва да знаят колко много може да предложи собствената им страна, и то на съвсем близо разстояние до тях!

Кое е следващото място, което си набелязала, и защо?
Връх Орфей в Родопите. В предните години изкачих първенците на Рила, Пирин, Витоша и Стара планина и тъй като най-високият връх на Родопите е Голям Перелик, който е недостъпен, защото там е разположено поделение на Българската армия, реших да посетя връх Орфей, най-високият достъпен за туристи. Връх Орфей всъщност е само 3 метра по-нисък от връх Голям Перелик.

 • Нова Планинка на хоризонта: Мариана Киречева създаде пътеводител за Пирин
 • Фотосесия сред бали, лавандули или слънчогледи. Къде?
 • Александра Чарийска - на мотор до Скалния манастир в местността Шашкъните (и не само)
 • "Златен парк" в Луковит е истинска приказка, сътворена от природа и човешки ръце
 • Как да си изкарате зверски добре в малкото село... Зверино
 • What3words: Тези три думи могат да спасят живота ви
 • Коритото на Арда, където Родопа ще ви прегърне като майка
 • Захари от градина „Въдворена“: Скуката е за скучни хора. Самота на село няма
 • Най-доброто, което направих, когато исках едновременно да работя, да съм с детето си и на море
 • Добромир Райнов: С времето не спирам да се изненадвам колко непознати места има в България