Навън западаха снежинки и чисто асоциативно сменихме една буква и Снежанка се появи пред нас. Познавате ли я? Тя присъства в детските приказки, помощничка е на дядо Коледа и често присъства на празничните трапези. Досещате се, че макар и името да е едно и също, това са три различни персонажа - единият, от които е вкусен. "Снежанка" е първият пълнометражен анимационен филм на английски, създаден по едноименната приказка на Братя Грим от "Дисни" 1937 г.

Снежанка е златокосата внучка, дъщеря или помощничка (няма консенсус по въпроса) на белобрадия старец дядо Коледа. Снежанка е вкусната салата с цедено мляко и кисели краставички, която днес най-често купувате готова от магазина и половинката ви я обожава. Така всички - и децата, и възрастните - са се срещали със Снежанка.

Бихме казали, че Снежанка е типичната жена - 3 в 1. Веднъж е принцеса, друг път е в кухнята, а после е тази, която раздава подаръците на Коледа - няма какво да се лъжем, бащите рядко са инициаторите. Запознайте се с трите и лица и ще видите, че две от тях са типично нашенски. 

Снежанка №1: Красивата принцеса

Тази Снежанка идва от Германия и е световноизвестна. Приказката, в която е главен герой - "Снежанка и седемте джуджета", е позната в много варианти, но най-известен е този на Братя Грим, който е публикуван за пръв път още през 1812 г. В тяхната приказка Снежанка е красива принцеса и единствена дъщеря на краля, който е останал вдовец скоро след раждането ѝ. Дъщеря му въплъщава идеала за красота – лицето ѝ е "бяло като сняг", устните ѝ са "алени като кръв", а косите ѝ са "черни като абанос". И тук се появява едно вълшебно огледало (и някои други приказни създания, като седемте джуджета), една зла мащеха, завист, магии и принц спасител. Съмняваме се, че не познавате приказката и ще спрем дотук. Но признайте, че отровната ябълка, която изкушава нашата Снежанка и я приспива, всъщност я среща с нейното спасение - принцът, който я събужда с целувка.

За да сте принцеса, повярвайте в приказното

Не става само с вяра, трябва и да я прочетете на мъжа си. Покрай всичката празнична еуфория на месец декември, имате нужда точно от сън и от събуждане с целувка. Братя Грим са ви помогнали и имате приказка, с която да обясните на силната половинка, какво правят принцовете. А ако си нямате принц, то отивайте в гората за ябълки. И внимавайте - някои са отровни, други червиви. Вземете поука от приказната героиня и подбирайте всичко около себе си, най-вече хората.

А ако сте скептици, попитайте д-р Карлхайнц Бартелс, който анализра приказката за Снежанка и твърди, че тя е имала реален прототип. Мария София фон Ердал е родена през 1725 г. в град Лор на Майн, разположен на 65 км югоизточно от Франкфурт на Майн. Бащата на момичето бил висш благородник, като живеели в замъка Лор. След смъртта на рождената ѝ майка през 1741 г., бащата се оженил повторно. Мащехата й била властна и изискана жена, която правила всичко за децата от първия си брак. В приказките винаги има капчица истина, но нека вашата истина да е свързана само с целувките на принца.  

Снежанка №2:  Салата в българската кухня

Тук името Снежанка краси една вкусна салата, която мнозина българи обожават. Хапваме я на обяд, слагаме я в сандвичи и често гарнираме пържолата за вечеря с нея. От по-възрастните може да чуете, че това е сух таратор, но звучи много... сухо. Тази вкусотия е българска традиционна салата. Неин създател е българското държавно обединение "Балкантурист" в края на 70-те години на миналия век. Сродна е с гръцката салата дзадзики, с турската джаджък и на подобни в сръбската, македонска и други балкански кухни, но трябва да признаем, че нашето име е най-красиво. Приготвя се с кисели краставички, цедено кисело мляко, чесън и ситно нарязан копър. Днес рядко сами приготвяме нашата Снежанка - в супермаркетите има изобилие от готови салати. И все пак, ако имате Снежанка в хладилника си, ще ви е по-лесно да сте принцеса, според някои принцове.

Снимка: iStock

Снежанка №3: "Роднина" на дядо Коледа

Признаваме, че Снежанка някак си отива с джуджетата, но трябва и да признаем, че ние сме си я добавили тактично. Не, че дядо Коледа не стана известен с червен костюм и бутилка "Кока Кола" в ръка, а преди това е бил старец със син костюм, светец, легенда, мит... Днес белобрадият старец живее във финландската област Лапландия над Полярния кръг, където му помагат елени с шейни и джуджета. Българите си добавихме една Снежанка от нас, за да не изоставаме от Снегурочка - внучка на Дядо Мраз в Съветския съюз.

Снимка: iStock

Снежанка & Дядо Мраз са родна измислица

Снегурочка идва в България от Съветския съюз, където е внучка и помощница на Дядо Мраз. Даваме й друго име, и то е Снежанка. Но каква всъщност е тя на Дядо Мраз освен, че е повод за много еротични фантазии, вицове и забавни импровизации? Всеки има различно мнение по въпроса - внучка, служителка, приказна помощничка. Вероятно заради приказката на Братя Грим, сме решили, че ще е в чудесен тандем с джуджетата. Общо взето с една красива принцеса повече, винаги става по-хубаво - щом се казва Снежанка, то всичко е на мястото си. Дамите ще се съгласят, че един мъж не може да се справи сам с подобна отговорност, като разнасянето на подаръците за всички деца по света. Прекалено е мнително и трябва да сме глупави, ако не си добавим Снежанката в празника, в приказката и на трапезата, нали?

Снежанка №4? Чакаме с нетърпение да се запознаем с нея, защото вярваме в мултифункционалността на Снежанките. Ще се радваме, ако не и се смени полът и се задържи от нежната страна, защото някак й отива. Весели празници с много приказни целувки, вкусна трапеза, подаръци и любов!