Последният ден от постите преди Великден се нарича Велика събота. Този ден е изпълнен с тишина, вглъбеност и надежда.
Велика събота в християнския календар е последният ден преди тържественото Възкресение на Христос. Именно заради духовната дълбочина на деня, храната, която се консумира на Велика събота, е скромна и символична – като почит към страданието и покоя на Христос в гроба.
Какво се яде на Велика събота?
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Макар че все по-силно ухае на козунак, агнешко и прясно изпечен хляб, традицията повелява, че Велика събота остава в границите на строгия пост. Това означава, че на трапезата не присъстват месо, млечни продукти, яйца и алкохол.
Вместо това, в много православни домове се приготвят:
- Боб;
- Леща;
- Грах;
- Зеленчукови супи;
- Сарми с ориз и подправки;
- Задушени гъби или печени картофи;
- Салати от сезонни зеленчуци;
- Хляб или питка без животински мазнини.
Растителното масло е позволено според някои църковни указания, но по-стриктно постещите избягват и него, като остават само на хляб и вода.
Интересен факт е, че именно на този ден в домовете започват приготовленията за великденската трапеза – боядисват се яйцата, ако не са боядисани на Велики четвъртък, пекат се козунаци, подготвя се месото. Но нищо от това не се вкусва, докато не настъпи Възкресение Христово, което се празнува в нощта срещу неделята.
След тържествената полунощна служба в църквата, започва разговявката – символичният край на Великденския пост. Именно тогава идва ред на червеното яйце, козунака и всички онези ароматни изкушения, подготвяни през деня – Велика събота.
Повече за това какво се прави по време на Страстната седмица вижте във видеото по-горе.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK