Козунакът е традиционен великденски десерт, но колкото и да е вкусен, след празниците често остава излишен. Започваме да се чудим какво да приготвим с него, за да разнообразим. Предлагаме ви лесен и вкусен сладкиш, за който може да използвате стария, изсъхнал козунак. Така няма да ви се наложи да го изхвърляте.

Маймунски хляб



Това е великденският вариант на канеления маймунски хляб, който по традиция се приготвя от парчета тесто, споени от специален карамелен сос. В случая може да накъсате козунака на парчета, да ги потопите за кратко в прясно мляко и да ги подредите във форма за кекс. Залейте сладките парчета със сос от 8 с. л. масло и 1 ч. ч. кафява захар. Оставете да стегне във формата. Допълнително към всяко парче може да сложите чаена лъжица дулсе де лече.

Снимка: iStock

Полски сладкиш с кисело мляко



Изъхналият козунак се нарязва на филийки. С тях се покрива дъното на правоъгълна тава. Приготвя се крем от кисело мляко, пудра захар и ванилия. Слоят козуначени филийки се намазва обилно с млечния крем. Следва втори слой козунак и отново мляко. Най-отгоре се слага по-тънък слой мляко и се настъргва шоколад. Трябва да се остави в хладилника поне за няколко часа, за да може млякото да омекоти козунака и да поеме от останалите аромати.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Крем карамел с боровинки

Пригответе си смес за крем карамел, каквато по принцип правите и знаете, че ви се получава. Нарежете изостаналия козунак на малки хапки. Сипете ги в сместа за крема. Добавете шепа сини боровинки и внимателно ги смесете. Изпечете, като под съда за печене сложите друг, по-голям, в който има вода.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK