Крем карамелът е любим десерт на много от нас. И въпреки че в рецептата няма много съставки и като цяло е лесен за изпълнение, се случва крайният резултат да не е добър. Какво най-често се обърква?

- става на прекалено големи шупли
- отгоре загаря, а вътре остава недопечен
- карамелът на дъното не се разтопява, а стои на кора

Приготвянето на крем карамел в моето семейство е традиция. Винаги, когато се съберем за някакъв празник или пък на някого просто му се прияде сладко, майка ми купува прясно мляко от единствената съседка на улицата, която все още си отглежда крава, и вади купичките. Използваме класически метални съдове, които са доста стари, но здрави и изпитани във времето. По принцип крем карамелът може да се приготви в купички от рециклирано или йенско стъкло, алуминиеви или порцеланови форми. 

Няколко златни съвета, за да се получава вкусен крем карамел винаги!


1. От онова време, когато всеки завод си имаше столова, а в столовата работеха най-компетентните в готварството лелки, сме запомнили един съвет - прясното мляко трябва да е топло (не горещо!). Така кремът става плътен и без шупли. 


2. Колкото по-пълномаслено е пряснотомляко, толкова по-плътна структура ще се получи. Затова хубавото домашно прясно мляко е препоръчително. 


3. Яйцата трябва да са на стайна температура.
Ако ги извадите от хладилника и използвате веднага, може да се пресекат от топлината на плякото. 


4. Сипете достатъчно вода в тавата, защото липсата й, ще доведе до получаването на шупли. Нивото й трябва да стига до там, където те са пълни. Някои хора добавят кубчета лед във водата. Важно е да не се допуска тя да заври, защото това води до появяване на шупли. Не съм опитвала този кулинарен трик и не мога да споделя дали е ефективен. 


5. Важно при карамелизирането на захарта е важно да не я бъркате преди да се е разтопила изцяло. Оставете я да се стопи на средно силен котлон, без да клатите съда, в който е.

Съставки

  • 2 пакетчета Ванилия
  • 12 бр. Яйца
  • 10 с.л. Захар
  • 2 л Прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Млякото се сварява и се поддържа топло. 
  • 2. Яйцата се разбиват заедно със захарта. Когато стане хомогенна смес, на тънка струйка се сипва топлото мляко. 
  • 3. Добавят се ванилиите за допълнителен аромат.
  • 4. Ако искате да добавите карамелизирана захар на дъното, сега е времето да я направите. В плитък съд сипете захар с няколко капки вода и сложете на средно силен котлон. Не бъркайте, докато захарта не се разтопи изцяло и не придобие златисто-кафяв приятен цвят. 
  • 5. Докато карамелът е още топъл, се сипва по малко от него в купичките, в които ще се пече кремът. След това, върху него, се сипва и сместа с яйцата.
  • 6. Купичките се подреждат в тава. В нея се сипва вода, за да се пече на водна баня. 
  • 7. Пече се 40 минути във фурна на 170 градуса.