В сърцето на Русе, където ароматът на прясно изпечен хляб изпълва въздуха, се ражда истинска революция в света на традиционната занаятчийска магия. Днес ви водим в една различна пекарна — място, където класическият български козунак среща иновацията.
В "Бейкър Стрийт Занаятчийска пекарна", между топлината на фурните и пухкавата текстура на тестото, традицията се преплита с модерния дух — и резултатът е неустоим: черни като нощта козунаци с активен въглен, които не просто изненадват, а ни карат да останем без думи.
Срещаме се с човека зад тази смела идея — Любомир Джеков, управител на пекарната, който ни кани да надникнем в неговия свят, където страстта и въображението променят вкуса на традицията.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Заради предстоящите великденски празници, най-актуалният продукт, предлаган от малката русенска пекарна, е козунакът с квас. През последните дни персоналът работи на пълни обороти, защото поръчките за козунаци с квас и активен въглен буквално „валят“. Макар нетрадиционният продукт да се предлага от 2 години в пекарната, истинският бум идва сега, когато хората започват да се интересуват повече от технологията по приготвяне и съставките в него.
Как се заражда идеята за козунак с активен въглен
Любомир ни разказва, че идеята за козунаци и продукти с активен въглен се зародила от социалните мрежи, където наблюдава как пекарни от различни краища на света влагат от черния прах в своите печива. Споделя ни, че от 2018 г. започват да предлагат хляб с квас и активен въглен като постоянен продукт в асортимента, правили са също и кроасани, еклери и питки за бургери с нестандартния цвят.
Активният въглен се слага в самото начало на замесването под формата на прах, като конкретният продукт, който използват в пекарната, е купен и внесен от Нидерландия.
Вижте във видеото горе как се омесват и оформят козунаците с активен въглен>>>
Какъв е вкусът на „черните“ козунаци“
„Козунаците с активен въглен нямат различен вкус от традиционните. Ако човек не вижда, няма да направи никаква разлика“, категоричен е Любомир.
В момента пекарната е засипана от поръчки за Великден, като 90% от тях са предимно за козунаци с активен въглен, както и за хляб със същата съставка. За по-малко от 2 дни събират над 100 поръчки за продукти с активен въглен, като това не включва останалите продукти, предлагани от пекарната.
"От нашия опит и наблюдение до момента мога да кажа, че хората са склонни да опитват нови неща, както по-младите, така и по-възрастните поколения, и мъже, и жени. Разбира се, че процентовото съотношение все още е по-голямо за традиционните неща, но и интересът към новите лека-полека расте“.
Какво съдържа, полезен ли е и колко струва
Козунаците с активен въглен се приготвят с квас и са с абсолютно натурални продукти – краве масло, слънчогледово олио, високомаслено прясно мляко, кокоши яйца, споделя ни още управителят.
Бяхме любопитни да разберем и дали активният въглен има някакви положителни ползи за здравето и организма.
„Не сме медицински лица и не се обвързваме с подобни твърдения, но наши клиенти, които имат проблеми с метаболизма и са консумирали от наш продукт с активен въглен, казват, че веднага забелязват положителен ефект и според мен това е полза за организма. Това го казвам с уговорката, че ако проблемът е сериозен, човек трябва да потърси лекар. Не се стремим да го налагаме като здравословен продукт, а като истински и занаятчийски.“
„Когато хората видят за първи път продукт с активен въглен или се очароват, или се стряскат. Хората, които обичат нестандартни неща, винаги се радват и с удоволствие приемат и купуват този продукт.“
Цената, на която пекарната предлага козунака с активен въглен, е 10 лв. за 320-340 г изпечен продукт.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK