Ако все още не сте опитвали дубайски шоколад, който стана хит не само у нас, но и в цял свят, то този Великден ще имате удоволствието да се радвате на дубайски козунак. Родни пекарни и сладкарници вече споделиха, че предлагат сладкиша, който е традиционен за празника, но са адаптирали рецептата, така че да е в стила на нашумелия шоколад с кадаиф и шамфъстък.

Сладкото изкушение се предлага в различни вариации. Козунакът може да е приготвен по традиционна рецепта, а отгоре да е гарниран с дубайски шоколад. Възможен вариант е печивото да е с плънка с шамфъстък, кадаиф и шоколад.

Едно обаче е сигурно – всички сладкари обещават истинско гурме изживяване, вдъхновено от Близкия изток.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

 

На какви цени се предлага дубайският козунак?

Намерихме разновидности на дубайския козунак, които се предлагат от онлайн търговци, както и от пекарни и сладкарски къщи на цени от 10 до 30-40 лева в разфасовки от около 500-600 г. Цената варира в зависимост от вложените съставки, грамажа и дали е „бутиков“.

Ако предпочитате домашните печива, може сами да си направите дубайски козунак. Ако имате изпитана и сполучлива рецепта за традиционен козунак, може да използвате нея и да приготвите само плънката.

Дубайски козунак с кадаиф, шамфъстък и шоколад

 Необходими продукти

За тестото:

  • 500 г брашно (тип 500 или за козунак)
  • 3 яйца
  • 120 мл прясно мляко (топло, но не горещо)
  • 100 г захар
  • 80 г краве масло (разтопено)
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • Щипка сол

За пълнежа:

  • 100 г кадаиф
  • 50 г разтопено масло
  • 100 г шоколад (млечен или черен – по избор), нарязан на парчета
  • 80 г шамфъстък (суров или леко запечен, нарязан)
  • 1-2 с.л. захар (по желание)

За глазурата:

  • 100 г бял шоколад или пистачо шоколад
  • 1 с.л. олио (за по-лесно разтопяване)
  • Шамфъстък или златен прах за поръсване (по желание)

Приготвяне на тестото:

  1. Маята се разтваря в топлото мляко с 1 с.л. захар. Оставя се да шупна за около 10 минути.
  2. В голяма купа разбийте яйцата със захарта, добавете ванилията, лимоновата кора и разтопеното масло.
  3. Прибавете шупналата мая, брашното и щипка сол.
  4. Омесете меко и леко лепнещо тесто. Меси се около 10 минути, докато стане гладко и еластично.
  5. Покрийте с кърпа и оставете да втаса 1-1.5 часа на топло.

Приготвяне на пълнежа:

  1. Залейте накъсания кадаиф с разтопеното масло и леко го запечете във фурната или на сух тиган до златисто.
  2. Смесете кадаифа с шоколада и шамфъстъка (и захар, ако искате по-сладък пълнеж).

Оформяне на козунака:

  1. Разделете втасалото тесто на две части.
  2. Разточете всяка във формата на правоъгълник, намажете с част от пълнежа и навийте на руло.
  3. Сплетете двете рула и поставете в намазнена форма за печене.
  4. Оставете да втаса повторно – около 30-40 мин.

Изпичане:

  1. Намажете с жълтък отгоре.
  2. Печете в предварително загрята фурна на 170°C около 35–40 минути. Ако се запича твърде бързо, покрийте с фолио.

Глазурата:

  1. Разтопете белия или пистачо шоколад с малко мазнина на водна баня.
  2. Залейте изстиналия козунак отгоре и поръсете с шамфъстък или златен прах.

 

Снимка: Facebook

 

Вижте във видеото горе как да разберете дали тестото за козунака ви е добре замесено>>>

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK