Ако все още не сте опитвали дубайски шоколад, който стана хит не само у нас, но и в цял свят, то този Великден ще имате удоволствието да се радвате на дубайски козунак. Родни пекарни и сладкарници вече споделиха, че предлагат сладкиша, който е традиционен за празника, но са адаптирали рецептата, така че да е в стила на нашумелия шоколад с кадаиф и шамфъстък.
Сладкото изкушение се предлага в различни вариации. Козунакът може да е приготвен по традиционна рецепта, а отгоре да е гарниран с дубайски шоколад. Възможен вариант е печивото да е с плънка с шамфъстък, кадаиф и шоколад.
Едно обаче е сигурно – всички сладкари обещават истинско гурме изживяване, вдъхновено от Близкия изток.
На какви цени се предлага дубайският козунак?
Намерихме разновидности на дубайския козунак, които се предлагат от онлайн търговци, както и от пекарни и сладкарски къщи на цени от 10 до 30-40 лева в разфасовки от около 500-600 г. Цената варира в зависимост от вложените съставки, грамажа и дали е „бутиков“.
Ако предпочитате домашните печива, може сами да си направите дубайски козунак. Ако имате изпитана и сполучлива рецепта за традиционен козунак, може да използвате нея и да приготвите само плънката.
Дубайски козунак с кадаиф, шамфъстък и шоколад
Необходими продукти
За тестото:
- 500 г брашно (тип 500 или за козунак)
- 3 яйца
- 120 мл прясно мляко (топло, но не горещо)
- 100 г захар
- 80 г краве масло (разтопено)
- 1 пакетче суха мая
- 1 ванилия
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- Щипка сол
За пълнежа:
- 100 г кадаиф
- 50 г разтопено масло
- 100 г шоколад (млечен или черен – по избор), нарязан на парчета
- 80 г шамфъстък (суров или леко запечен, нарязан)
- 1-2 с.л. захар (по желание)
За глазурата:
- 100 г бял шоколад или пистачо шоколад
- 1 с.л. олио (за по-лесно разтопяване)
- Шамфъстък или златен прах за поръсване (по желание)
Приготвяне на тестото:
- Маята се разтваря в топлото мляко с 1 с.л. захар. Оставя се да шупна за около 10 минути.
- В голяма купа разбийте яйцата със захарта, добавете ванилията, лимоновата кора и разтопеното масло.
- Прибавете шупналата мая, брашното и щипка сол.
- Омесете меко и леко лепнещо тесто. Меси се около 10 минути, докато стане гладко и еластично.
- Покрийте с кърпа и оставете да втаса 1-1.5 часа на топло.
Приготвяне на пълнежа:
- Залейте накъсания кадаиф с разтопеното масло и леко го запечете във фурната или на сух тиган до златисто.
- Смесете кадаифа с шоколада и шамфъстъка (и захар, ако искате по-сладък пълнеж).
Оформяне на козунака:
- Разделете втасалото тесто на две части.
- Разточете всяка във формата на правоъгълник, намажете с част от пълнежа и навийте на руло.
- Сплетете двете рула и поставете в намазнена форма за печене.
- Оставете да втаса повторно – около 30-40 мин.
Изпичане:
- Намажете с жълтък отгоре.
- Печете в предварително загрята фурна на 170°C около 35–40 минути. Ако се запича твърде бързо, покрийте с фолио.
Глазурата:
- Разтопете белия или пистачо шоколад с малко мазнина на водна баня.
- Залейте изстиналия козунак отгоре и поръсете с шамфъстък или златен прах.
Вижте във видеото горе как да разберете дали тестото за козунака ви е добре замесено>>>
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK