Ако все още не сте опитвали дубайски шоколад, който стана хит не само у нас, но и в цял свят, то този Великден ще имате удоволствието да се радвате на дубайски козунак. Родни пекарни и сладкарници вече споделиха, че предлагат сладкиша, който е традиционен за празника, но са адаптирали рецептата, така че да е в стила на нашумелия шоколад с кадаиф и шамфъстък.

Сладкото изкушение се предлага в различни вариации. Козунакът може да е приготвен по традиционна рецепта, а отгоре да е гарниран с дубайски шоколад. Възможен вариант е печивото да е с плънка с шамфъстък, кадаиф и шоколад.

Едно обаче е сигурно – всички сладкари обещават истинско гурме изживяване, вдъхновено от Близкия изток.

 

На какви цени се предлага дубайският козунак?

Намерихме разновидности на дубайския козунак, които се предлагат от онлайн търговци, както и от пекарни и сладкарски къщи на цени от 10 до 30-40 лева в разфасовки от около 500-600 г. Цената варира в зависимост от вложените съставки, грамажа и дали е „бутиков“.

Ако предпочитате домашните печива, може сами да си направите дубайски козунак. Ако имате изпитана и сполучлива рецепта за традиционен козунак, може да използвате нея и да приготвите само плънката.

Дубайски козунак с кадаиф, шамфъстък и шоколад

 Необходими продукти

За тестото:

  • 500 г брашно (тип 500 или за козунак)
  • 3 яйца
  • 120 мл прясно мляко (топло, но не горещо)
  • 100 г захар
  • 80 г краве масло (разтопено)
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • Щипка сол

За пълнежа:

  • 100 г кадаиф
  • 50 г разтопено масло
  • 100 г шоколад (млечен или черен – по избор), нарязан на парчета
  • 80 г шамфъстък (суров или леко запечен, нарязан)
  • 1-2 с.л. захар (по желание)

За глазурата:

  • 100 г бял шоколад или пистачо шоколад
  • 1 с.л. олио (за по-лесно разтопяване)
  • Шамфъстък или златен прах за поръсване (по желание)

Приготвяне на тестото:

  1. Маята се разтваря в топлото мляко с 1 с.л. захар. Оставя се да шупна за около 10 минути.
  2. В голяма купа разбийте яйцата със захарта, добавете ванилията, лимоновата кора и разтопеното масло.
  3. Прибавете шупналата мая, брашното и щипка сол.
  4. Омесете меко и леко лепнещо тесто. Меси се около 10 минути, докато стане гладко и еластично.
  5. Покрийте с кърпа и оставете да втаса 1-1.5 часа на топло.

Приготвяне на пълнежа:

  1. Залейте накъсания кадаиф с разтопеното масло и леко го запечете във фурната или на сух тиган до златисто.
  2. Смесете кадаифа с шоколада и шамфъстъка (и захар, ако искате по-сладък пълнеж).

Оформяне на козунака:

  1. Разделете втасалото тесто на две части.
  2. Разточете всяка във формата на правоъгълник, намажете с част от пълнежа и навийте на руло.
  3. Сплетете двете рула и поставете в намазнена форма за печене.
  4. Оставете да втаса повторно – около 30-40 мин.

Изпичане:

  1. Намажете с жълтък отгоре.
  2. Печете в предварително загрята фурна на 170°C около 35–40 минути. Ако се запича твърде бързо, покрийте с фолио.

Глазурата:

  1. Разтопете белия или пистачо шоколад с малко мазнина на водна баня.
  2. Залейте изстиналия козунак отгоре и поръсете с шамфъстък или златен прах.

 

Снимка: Facebook

 

Вижте във видеото горе как да разберете дали тестото за козунака ви е добре замесено>>>

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK