На Велика събота християните преимуществено се подготвят за празника на празниците - Възкресение Христово.

В дълбока свещена тишина по призива на църквата през този ден "да мълчи всяка плът човешка", тъй като Христос е положен в гроба и ни показва големия съботен покой на Бога, след като умиротворява целия свят.

Сутринта на тоя ден се отива на св. литургия, която е съчетана с вечерно богослужение, където след старозаветните пророчества и апостолското четиво при песнопението "Възкресни Боже..."

Църквата снема траурното одеяние от себе си и от св. Олтар свещениците разпръсват цветя в храма, от които християните носят у дома си и украсяват домашния иконостас.

В този ден Христос освобождава всички праведници от Адам до Него, които до този момент са поселени в ада и очакват Месията.

Според библейската притча,

след смъртта на кръста, Духът на Исус отишъл в ада и там разбил оковите, за да открие отново за хората пътя към рая. Този акт символизира милостивото всеопрощение, любовта и човеколюбието на Сина Божий.

Според православната традиция

на този ден се прекланяме пред паметта на починалите. По стар обичай жените преливат вино и вода на гроба и прекадяват с тамян. Подобно на Задушница, се раздава хляб и варено жито, а също и боядисани яйца.

Как да боядисаме днес яйца с природни материали - вижте във видеото