Българското общество към университета в Дънди провежда първата в града Балканска вечер. Включват се студенти и от други балкански държави, както и от Германия, Франция, Кипър и дори Пакистан. Идеята на младежите е да покажат колко наситена и различна култура имат славянските народи. А най-хубавото е, че чрез това събитие си доказват, че могат да дадат подкрепа на значима кауза у нас. Студентката Деница Христова ни разказва за вечерта, каузата и какво планира да се случва за напред.

Колко време ви отне организацията за събитието? Търсихте ли спонсори?

Започнахме около два месеца преди това, като основната организация (рекламна кампания, популяризиране на събитието, осигуряване на място, техника, консумативи и т.н.) отне три седмици. Нямахме нужда от спонсори, тъй като сведохме разходите си до минималното. Българското общество в Абърдийн ни подкрепи с различни консумативи, които те използват за тяхната балканска вечер. 

Колко пари събрахте?

Събрахме 720 лв. Не са много, но вярваме, че са били от помощ. Все пак това е първият опит и имаме по-мащабни планове за в бъдеще. 

На кого дарихте парите и как го избрахте?

Искахме със събраните средства да подкрепим кауза в сферата на образованието и спорта. Всички деца и млади хора трябва да имат възможността да развиват таланта си. Беше изключително трудно, тъй като в България има много нуждаещи се и търсихме дълго, но в крайна сметка се спряхме на фондация "ParaKids Bulgaria".

За какво ги използваха?

Те се занимават с осигуряването на адаптирана спортна екипировка за деца със специални потребности. Закупиха медали и награди за децата, които участваха в техния спортен празник на 9 юни под лозунга "Спорт за всяко дете". Събитието беше проведено на лекоатлетическата писта в Националната спортна академия в София. 

Как мина вечерта? 

Към обществото ни бяха задавани много въпроси: „Как се забавлявате в България?”, “Как танцувате?”, “Как се танцува хоро?“.  Освен, че събитието показа културата ни в невероятна светлина пред всички международни и местни студенти, най-хубавото е, че българи, румънци и гърци се почувстваха сякаш са си вкъщи.

От какви националности са студентите в университета ти? 

Обстановката е изключително разнообразна тук. Ежедневно се сблъскваме със студенти от всички континенти по света. 

Ще има ли още подобни Балкански вечери? 

Определено това няма да е последната Балканска вечер. Мислим да превърнем това събитие в традиция, защото това ни прави щастливи. По този начин допринасяме за важни каузи у нас. 

Ще включите ли други общности и планирането ли нещо за следващата вечер?

Отворени сме към всички на територията, които желаят да се включат. Планираме да докоснем сърцата на посетителите с красивия ни фолклор. Искаме да включим професионални танцови състави с българска народна музика.