Екип от студенти от Бургаския свободен университет разработва нов тип настилка, наречена KiPath, която може да “улавя” кинетична енергия от пешеходци, от  вибрации на превозни средства и звук и да я преобразувана в електричество. Те са
Мария Даскалова (учи Софтуерно инженерство), Гюнай Ахмед (Счетоводство и контрол), Калина Христова (Софтуерно инженерство), Николай Цонев (Софтуерно инженерство, магистър Право), Георги Каравасилев (Софтуерно инженерство).  Идеята за тази новост се ражда спонтанно. KiPath е настилка от ново поколение. Проектът им е съвкупност от различни цели и е вдъхновен от това да се използва излишната енергия, която неминуемо се генерира ежедневно и навсякъде около. "Същността е енергията да бъде “улавяна” и преобразувана в електричество, способно да захранва например улично осветление, билбордове, информационни табла и др.", споделя Мария Даскалова.

KiPath e един от проектите, кандидатстващи в преакселераторската програма Beyond на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria).

Защо KiNation е добра идея?

Защото сме екип от млади и мотивирани хора с доста обширен кръг от знания, които в този проект са насочени към кинетичната енергия и нейните ползи. Очакваме това да е в помощ на всички нас.

Къде виждате потенциал тази идея да бъде реализирана?

С екипа ни вярваме, че потенциалът е доста голям, понеже KiPath e приложима на оживени места, например летища, пристанища, стадиони, паркове, пешеходни зони и др., като може да бъде в полза на обществото, чрез електричество генерирано от “чисто събрана” енергия. 

Настилка “събираща” кинетична енергия от пешеходци - може ли да се каже, че ходенето пеша освен полезно за здравето, може да бъде и алтернативен енергоизточник?

Когато говорим за места с висок интензитет на посещаемост, определено бих казала - да. Може да бъде алтернативен източник за някои от нуждите на общините например.

Вибрациите от превозни средства, вълни и звук обикновено пречат. Тук как ще бъдат полезни?

За много от нас тези вибрации са натоварващи и стресиращи, но те неминуемо са там и не можем просто да ги игнорираме. Но можем да направим така, че да ни бъдат от полза, било то и за едно обикновено осветление, за което всички знаем, че не е евтино, говорейки особенно за уличното такова.

Колко крачки трябва да направя, за да генерирам енергия достатъчна телефонът ми да бъде зареден за 1 ден (например)?

Тук много зависи от капацитета на батерията на вашия телефон, както и от интензитета на ползване. На мен например ми се е налагало да зареждам 2 пъти дневно телефон с 4500Ah батерия, за щастие се случва рядко. Една стъпка може да захрани LED осветително тяло за около 30 секунди. Сега си представете оживения  софийски булевард “Витоша” в топъл ден... Теоритично е възможно сами (чрез пригодени стелки) да си зареждаме телефона в движение, докато например тичаме в парка.