Изложбата „Всичко (ни) е наред“ представя девет художествени проекта, подкрепени от Фонда за артистични проекти на жени на Български фонд за жените. Те ще бъдат изложени в три галерии в София от 11 март до 3 април 2020 г.

Откриването ще бъде в една дълга „вернисажна“ вечер, стартираща от 17,30 ч. в Институт за съвременно изкуство – София, продължаваща от 19 ч. в галерия Credo Bonum и завършваща на чаша Campari в галерия Doza от 20 ч.

Алла Георгиева - Проект „Музей на Жената”, 1999 – 2020 г. (експонат)

Проектите на Албена Баева, Алла Георгиева, Боряна Росса, Венета Андрова, Невена Екимова, Дарина Коконова, Николина Недялкова и Даниела Такева, Павлина Сърбова, Полина Стоянова и Марион Дърова бяха избрани сред 107 идейни проекта на над 100 авторки и колективи от жури в състав Десислава Димова, Стефка Цанева, Добромира Терпешева, Леа Вайсова и Гергана Куцева.

Селекцията на журито представя разнообразни гледни точки за ролята на жените днес в България и в света като цяло. Деветте творби се занимават с теми като изкуствен интелект, образа на жената в българското кино, емоционалните, лични и обществени борби на жените, стереотипите, свързани със семейството и ролята в обществото, и как те се отразяват в различни сфери на живота и културата. 

Венета Андрова - АЙВА, 2020, видео, 3Д анимация

Разнообразието е не само в интерпретациите, но и в позицията, от която говорят художничките. В изложбата са представени утвърдени български художнички, в чиито работи феминизмът е силно застъпен, като Боряна Росса, Алла Георгиева и Албена Баева. Селекцията измества също така географския център от София към други градове в България като Габрово (Невена Екимова) и Ямбол (Павлина Сърбова), както и към чужбина (Венета Андрова от Берлин и Даниела Такева/Николина Недялкова от Дрезден). Павлина Стоянова и Марион Дърова пък се занимават с темата за ролята и предизвикателствата пред жените днес на границата между пърформанс и филм, докато Дарина Коконова обръща внимание върху образа на жената, част от различните социални движения по света. 

Полина Стоянова & Марион Дърова - „РазСливане“, 2020 г. инсталация (детайл)

Изложбата няма амбицията за обзор и пълнота на темите. Тя далеч не е моментна снимка на художествената сцена, феминизма или ситуацията с равноправието на половете в България. Точно обратното - проектът бяга от обобщителни амбиции и политически послания. Много повече той иска да провокира към размисъл за това какво е да си жена и художничка днес. 

И в крайна сметка може и всичко да (ни) е наред. А може би не… Темата ще продължи и след месеца на жената с представянето на временния „Музей на жената – колекция на Алла Георгиева“ в къща-музей „Вера Недкова“ към Националната галерия, също реализиран с подкрепата на Български фонд за жените. Откриването на концептуалния и силно критичен към стереотипите и представянето на жената в популярната култура музей ще бъде на 31 март 2020 г. от 18 ч.