Премиерата на изложбата от първия в света карикатурен конкурс, в който могат да участват само жени, ще можем да разгледаме от 6 март до 17 май 2020 г. в Музея на хумора и сатирата в Габрово. На 8 март 2020 г. организаторите от United Sketches – международна организация, защищаваща свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание, официално ще обявят победителите.

100 карикатури на 52 феноменални жени от целия свят са финалисти на конкурса „Международна награда за жена карикатурист“. Повече от 1000 творби от 260 карикатуристки, изпратени от най-далечните ъгълчета на планетата, се включиха в надпреварата.

Впечатляват изтънченото равнище и забележителната дълбочина на силните послания в тях. Това доказва колко са необходими подобни форуми, където жените да покажат творчеството и ценния си опит по важни обществени и екологични въпроси.

Подбраните от селекционния комитет творби ще бъдат показани в много галерии и музеи благодарение на партньори на наградата като Micro Galleries, Center for the Аrt of Political Cartoon и други. Селектираните автори и карикатури ще бъдат представени и публикувани в онлайн платформите на United Sketches и на партньорските организации.

"Въпреки че жените са по-малко от 5% от политическата карикатурна общност, през последните години се оказват едни от най-мощните и ефективни имиджмейкъри в света. Те са с остри лакти и остри пера и успяват да обособят едно ново пространство, където да се чуят гласовете им, особено по време и след движението на Арабската пролет, както и в Южна Азия. Напълно нормално е жените да имат свои собствени изложби, свои конкурси и собствени церемонии за награждаване. Този конкурс акцентира върху творчеството на жените карикатуристи с надеждата то наистина да бъде забелязано от редактори и издатели, от глобалната общност карикатуристи и от целия свят. Международната мрежа за правата на карикатуристите в света подкрепя конкурса и кани други организации за карикатура да се присъединят в отбелязването на това ново усилие в знак на значението на сатиричния глас на 50% от населението. Не просто защото са жени, а защото са превъзходни комуникатори", казва д-р Робърт “Бро” Ръсел, изпълнителен директор на Международна мрежа за права на карикатуристите (CRNI).

Следваща спирка на изложбата е Центърът за изкуство на политическата карикатура в Музея на труда (Arbetets museum) в Швеция, където тя ще гостува от 30 май до 13 септември 2020.