Ако в този мрачен ден ви се прииска да разгледате малко следвоенно и съвременно американско изкуство, разходете се до „Оборище” 10.

Там ще намерите произведения на звездите от американския авангард от 40-те години до днес или с други думи, българската публика ще се запознае с графичното наследство и концепции на знакови представители на американския нео-дадаизъм, абстрактен експресионизъм и поп арт.

Кои по-точно ли? Разбира се - Анди Уорхол, но също и Уилям де Кунинг, Джаспър Джонс, Доналд Сълтън, Джим Дайн, Робърт Лонго, Кийт Харинг, съвременни художници като ексцентричния Хънт Слонъм и белгиеца Дон Кен.

Ако това не ви е достатъчно – специален гост за откриването ще бъде американският поп-арт художник Робърт Марс (негови неща можете да разгледате горе).

За себе си той казва, че „работата ми е хроника на американеца и съм решен да уловя независимата естетика на не толкова далечното минало, което е подменено от хомогенна корпоративна култура и стандартизирани градки пейзажи. Индустриалният дизайн, архитектурата, винтидж-неон и иконите от средата на века – всички те имат огромна роля в работата ми.”

Мястото е Оборище 10, Музейна галерия за съвременно изкуство.

В петък (1 април) съвсем не на шега пък започва фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”. Той ще продължи 5 дни и включва 11 представления и 1 премиера на книга.

Мотото на тазгодишното издание на феста е „Необикновено, както обикновено!”, а ако се чудите какво означава това ето няколко акцента: за първи път в България Ligna – Radio Ballet, Ан Журен (Франция/Австрия), Крут Юрак (Естония/Австрия), Марко Мандич (Словения), Ан Калер (Германия) и Александър Андрияшкин (Русия), носителят на наградата “Prix Jardin D’Europe” – “EIO” на Мария Баронча (Румъния), Драгана Булут (Сърбия) и Едуард Габия (Румъния).

Българските представления са “Danza” на танцова компания „Дюн“ и “Écorché” на Мирослав Йорганов и Валери Миленков. Отново ще бъде представена и провокационната пърформанс инсталация “+/- 359 Topology” на германците Deufert+Plischke и Бbrain Сstore Пproject.

В петък (1 април) от 19:00ч. на сцената на Младежки театър “Николай Бинев” (Камерна зала) можете да гледате “Look Look” (Ан Журен (Франция/ Австрия), Крут Юрак (Естония/ Австрия)- хореографска стенограма на творческия процес, който движи света на модата. Или още по-сложно казано - иновативно модно ревю, което представя техниките и различните начини, чрез които хората се вдъхновяват от модата. Тялото и картината се променят. Ако се чудите как - отговорът ще дадете вие.

В същия ден, но в Червената къща и от 20:30 можете да участвате в “+/- 359 Топология” (на Дойферт+Плишке (Германия), Ива Свещарова (България), Нели Митева (България), Вили Прагер (България), Стефан А. Щерев (България), Мила Одажиева (България), Мая Стефанова (България), Боян Манчев (България). Какво точно е това? “+/- 359 Топология” изследва (само)изобразяването на България - не исторически или политически, а чрез разгадаване на сложните спомени, факти и стереотипи, които изграждат многото гласове на разказа за България.

Зрителят е поканен да намери себе си сред представените добре познати елементи: буркани с туршия, бродерии, светци, футбол, игри на карти, порно звезди…