Ако очаквате игралната версия на „Мулан“ дословно да пресъздава анимационното филмче отпреди 22 години, както го направиха „Цар лъв“ и „Красавицата и звярът“, вероятно ще останете разочаровани. Но ако искате да преживеете познатата история по съвсем нов начин, тогава ще сте много доволни от игралната версия. Филмът дава ново измерение на историята и то не само защото е на 3D, но и защото успява да развие персонажите много повече от класическата анимация от 1998 г.

Новият поглед към историята на жената войн от Древен Китай е по-мрачна, с по-малко хумор и без никакви песни. Създателите му са избрали да направят няколко големи промени, които може да не се харесат на всички, но безспорно вдигат историята на по-високо ниво.

Напомняме и за нашата игра със страхотни награди. Новия въпрос ще намерите в края на текста. Четете внимателно, защото това ще ви помогне да отговорите правилно. В края на текста ще намерите и имената на спечелилите, дали верен отговор на втория въпрос.
вж. Пълни условия към играта
вж. Описание на наградите  

Снимка: Форум филм

Мулан и отношенията с баща ѝ

В анимационната версия бащата на Мулан служи единствено за причина младата жена да тръгне на война. Там той в общи линии е китайска версия на султана от „Аладин“ – неговата най-важна грижа е Мулан да си намери съпруг, да бъде добра жена и да живее според стандартите на обществото.

В новата версия възрастният войн иска дъщеря му да бъде вярна на самата себе си и дори я обучава в изкуството на войната, макар да знае, че околните няма да гледат с добро око на това. Когато Мулан проявява уменията си, мъжът е притеснен, но не защото се срамува от дъщеря си, а защото се страхува да не бъде отхвърлена от общността.

Без дракончето Мушу

Един от най-любимите елементи на всички почитатели на оригиналното филмче е устатото драконче Мушу, което предците на Мулан изпращат, за да я пази. Мушу може и да не е най-стабилният помощник, но на няколко пъти успява да спаси Мулан.

В новата версия Мушу изобщо не се появява, но пък виждаме феникс, който идва в опасни за героинята моменти. За разлика от дракона, фениксът не се намесва, но успява да вдъхне увереност на Мулан, за да се пребори с изпитанията. В игралния филм Мулан не се нуждае от външна помощ, защото намира необходимата сила вътре в себе си.

Мотивацията на злодеите

Хунският вожд, който напада Китай в анимационното филмче е голям, страшен, кръвожаден… и толкова. Създателите на анимацията не са отделили никакво време за изграждане на персонажа. Хуните са зли, защото са чужденци, а една такава ксенофобска идея е много опасна във време, когато на все повече места по света се говори за издигане на стени.

В игралната версия вече имаме по-богата предистория и научаваме, че страховитият мъж иска да убие китайския император, който преди това е убил баща му. Освен това заедно с него имаме и нов персонаж – могъща вещица, която му помага и напътства. Тази вещица, съвсем нов персонаж за зрителите на оригиналния филм, има сили, подобни на Мулан, но тъй като е била отхвърлена от обществото, е избрала да следва новия си господар, който ѝ обещава свят, където няма да е аутсайдер.

Любовната история

В анимационната версия Мулан се влюбва в един от командирите си, който отвръща на чувствата ѝ, когато научава, че е жена. Тъй като той започва да усеща привличане към нея още докато Мулан се преструва на мъж, дълго време беше считан за един от първите ЛГБТ персонажи във филмите на Дисни.

И все пак може ли филм на Дисни, в който няма любов, щастливо събиране и целувка преди крайните надписи? Очевидно да и компанията в последните години се опитва да избяга от остарялото схващане, че животът на една жена е непълноценен без мъж. Мулан се бори за честта на семейството си и за спасяването на цял Китай, кога да ѝ остане време за романтика? Въпреки няколко кратки момента на сексуално напрежение, на преден план винаги остава епичната история, която ни е привлякла в киносалоните.

Победители, дали верен отговор на втория въпрос, са:

Оригинални тефтери

1. Гергана Вранчилска

2. Мариета Георгиева

3. Цвета Иванова

Оригинални платнени чанти

1. Елена Георгиева

2. Бисерка Дилова

3. Павлета Желязкова

Оригинални ветрила

1. Николина Иванова

2. Теодора Митрева

3. Мартина Младенова

4. Зорница Попова