Затова един от най-важните елементи от една програма за отслабване е психическата нагласа на трениращия.
Едно от понятията, които първо трябва да си разясните е метаболизмът на мазнини – или просто метаболизъм. Вашият метаболизъм представлява общия енергоразход – начинът, по който тялото ви гори калории.

NB.: Синоним на метаболизъм е "обмяна на веществата" – съвкупността от всички биохимични реакции, които протичат в организма, за да го поддържат жив.

#Кои са трите компонента, съставляващи вашия метаболизъм?
Най-големият компонент на енергоразхода (около 60-70%) е базовият метаболизъм (от англ. basal metabolic rate или BMR). Той определя изразходваната енергия за поддържане на основните телесни функции, включително дишане и сърдечен ритъм, без да се включва физическата активност.

Следващите 20-30% от енергоразхода идват от физическата активност – било то под формата на силови тренировки, кардио или просто разходка в парка.

Останалите 10% от дневния разход на енергия се дължи на термичния ефект на храната (Thermic effect of food). Някои храни имат висок термичен ефект, което означава, че за храносмилането, усвояването и транспортирането на хранителните вещества до клетките се изразходва голямо количество енергия. Протеинът е макронутриентът с най-голям термичен ефект – около една четвърт от калориите в една пържола от чисто месо отиват за нейното разграждане и усвояване.
Очевидно базовият метаболизъм е най-големият компонент на енергоразхода и следователно оказва най-голямо влияние върху скоростта на метаболизма и броя изгорени калории.

#Kои са факторите, които оказват влияние върху базовия метаболизъм?
Те са много и върху повечето от тях нямате контрол – гени, възраст, пол. Но има и фактори, върху които можете да окажете влияние. Един такъв фактор е композицията на тялото ви – съотношението между мускулна маса и мастна тъкан. За разлика от телесните мазнини мускулната тъкан е метаболитно активна. Дори докато си почивате, мускулите ви горят калории. Хубавата новина за вас е, че можете да увеличите мускулната си маса за сметка на мазнините. По-този начин ще повишите скоростта на метаболизма си, което както вече знаете, означава само едно – повече изгорени калории!

Повечето хора залагат изцяло на кардио тренировките за отслабване. Но истината е, че монотонното нискоинтензивно кардио оказва влияние върху метаболизма единствено в краткосрочен план (по време на самата тренировка) и рядко води до увеличаване на мускулната маса – ако прекалите, дори ефектът може да е обратният. Тоест, нискоинтензивното кардио е не просто ангажиращи, отегчително и предразполагащо към контузии, но и не е най-ефикасният метод за горене на мазнини.

#Кой е най-ефикасният метод за изгаряне на мазнини?
Ако в момента четете тази статия и сте от хората, прекарали години наред, скачайки от диета на диета без никакви резултати, може би е време да си зададете въпроса:

#Дали именно чрез подлагането на глад не сте объркали метаболизма си и не сте се довели до това състояние?
Най-вероятно метаболизмът ви е бавен, защото изкуствено подлагате тялото си на глад. Мисля, че отговорът вече е очевиден. Бъдете физически активни, повишете мускулната си маса чрез силови тренировки и в последствие се наслаждавайте на ускорения базов метаболизъм. Това е най-ефикасният подход за горене на мазнини – а не гладуването и продължителните кардио тренировки.
След като вече знаете повече за метаболизма – или как тялото ви гори калории – ще е много по-лесно да разберете процеса на горене на мазнини. Това е базата, върху която можете да създадете научно обоснован подход, който комбинира тренировки и хранене. Насочете усилията си към това да развиете мускулатурата си – метаболитно активна тъкан, която допринася към вашият BMR и ви кара да изглеждате атлетични и секси.