Преди две години, на 31 октомври, на вратата се позвъни и когато отворих, отвън стояха две малки вещици и една фея. По случайност вкъщи имахме кутия с бонбони, от които дадох на тези и на следващите деца, които бяха решили да празнуват Хелоуин. Миналата година с жена ми се бяхме подготвили повече – не само се бяхме запасили със сладкиши, но и самите ние се бяхме облекли като магьосници и така посрещахме децата. И добре че се бяхме сетили предварително, защото само за една година броят на празнуващите зловещия празник се беше увеличил тройно.

Тази година най-вероятно малчуганите ще бъдат много повече, така че трябва да се запасим добре и да се подготвим цяла вечер (или по-точно докъм 22 часа, когато очевидно злите сили се прибират да спят) да раздаваме сладкиши и да стряскаме децата, които не очакват да им отворят хора с мантии и островръхи шапки.

Може да не ви харесва, но празникът Хелоуин вече е част от нашето общество и ако все още не можем да го считаме за традиция, то след 5-6 години няма да имаме избор.

Снимка: istockphoto.com

Няма как да очаквате друго, като се има предвид, че всеки комедиен, тийнейджърски и детски сериал задължително включва епизод, посветен на Хелоуин. Дори аз, макар да съм представител на по-старо поколение, съм израсъл с филми за Хелоуин и със знанието, че някъде хората дълбаят тикви, преобличат се като чудовища и обикалят, за да събират бонбони.

Винаги съм искал да бъда част от това и когато със сестра ми бяхме тийнейджъри опитахме да направим нещо подобно – маскирахме се и обикаляхме да раздаваме на бонбони (не можехме да очакваме хората да са заредени). И макар някои да реагираха положително и да ни даваха някакви неща в замяна, повечето бяха раздразнителни и дори агресивни. Може би просто защото когато маскираните са на 13-15 не е толкова сладко, колкото като са на 5.

Или по-скоро обществото ни (поне съседите в Обеля) не беше достатъчно узряло, за да приеме нещо такова, но моментът вече е дошъл. Тъй като живея в сграда с предимно млади семейства и много деца, виждам, че Хелоуин е празник, който очакват и за който се готвят. Техните родители, които са от моето поколение, не виждат нищо лошо в обикалянето за сладки и в обличането като чудовища, защото вероятно и те като мен са искали това да се случва в България.

Снимка: istockphoto.com

За някои ще се стори притеснително, че през последните три години виждам все повече деца, които празнуват Хелоуин, а няма такива, които да минават да ме сурвакат. Но да обвиняваме Хелоуин за това е нелепо. Сурвакарите в живота ми изчезнаха много преди да дойде Хелоуин. Аз самият имам далечни спомени как баба ми ме води да сурвакам съседите, но става дума за нещо, което се е случвало преди повече от 20 години.

Истината е, че като всичко друго в днешно време, нещата опират просто до маркетинг. Сурвакарите и лазарките не се продават добре. Денят на народните будители пък е просто поредният почивен ден за учениците. Останаха ни мартениците, които продължават да живеят единствено защото в края на февруари и началото на март улици и подлези се изпълват със сергии, а хората дават десетки левове за мартеници.

За разлика от нашите празници, американските са машина за пари. Не за десетки левове, а за милиони долари. Вече споменах за представянето на Хелоуин във филмите. Същото е и с Коледа – няма сериал без епизод с коледна тематика. Това е без да броим десетките коледни филми. Ние сме свикнали с образа на празника от филмите и рядко го свързваме с традиционното празнуване. Важни са подаръците, нали? А празнуването на Хелоуин е много по-забавно!

Снимка: istockphoto.com

Не можем да очакваме една традиция да живее само защото е традиция. Тя трябва или да се видоизмени и да стане по-комерсиална и конкурентна, или да изчезне. Не съм сигурен, че първото е по-добър вариант от второто. Но дори родните празници да не изчезнат, винаги има място за още един повод да се забавляваме.

Няма много смисъл в аргумента, че не бил български празник, а още повече ме втриса като чуя, че е католически и затова не трябва да го празнуваме. Истината е, че български деца го празнуват и български родители им дават бонбоните, така че Хелоуин е точно толкова български празник, колкото Коледа. Тази година, вместо да държите лекция за българския фолклор на деца, които още не знаят как да използват тоалетната по предназначение, по-добре се запасете с бонбони и направете този Хелоуин една страхотна вечер за тях. И бъдете благодарни, че още не са започнали да празнуват 4 юли или Деня на благодарността, защото и това ще се случи в един момент.