На 15 ноември от 9:00 часа в Гранд хотел Милениум София, България ще отбележи Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) с конференция под надслов „С ГИС създаваме по-устойчив свят заедно“. След три години в онлайн формат, най-голямото ГИС събитие в страната ще събере на живо доказани международни и български експерти, които ще демонстрират най-новите разработки, решения и добри практики в геопространствените технологии и тяхното приложение в различни отрасли: кадастър, околна среда, ютилитис, ВЕИ, местно самоуправление, териториално планиране, сигурност, транспорт, здравеопазване, образование и други.

Сред основните акценти на конференцията тази година е участието на Катарина Клементе, ръководител на екип от ГИС експерти в Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). По данни на Frontex: за първите девет месеца на 2023 г. броят на разкритите случаи на незаконно преминаване на външните граници на ЕС се е увеличил със 17% , достигайки 279 350, което е най-високият общ брой разкрити случаи за периода от 2016 г. насам. Как ГИС технологиите подпомагат граничната и брегова охрана и какви са добрите практики в тази сфера – ще стане ясно от презентацията на водещия международен специалист.

Голям интерес се очаква да предизвика и участието на Филип Мот, Генерален директор на Есри Европа. Той ще представи последните тенденции и приложения на ГИС за по-устойчиви на климатичните промени градове, транспортна свързаност в Европа, конкурентоспособни чрез иновации летища, справедлив преход в енергетиката и други добри ГИС практики, които набират все повече сила.

В рамките на форума ще бъдат демонстрирани и значими ГИС проекти, реализирани в различни сфери в България през изминалата година. Сред тях е новата система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) на МОСВ, която следи в реално време нивото на водата и предупреждава за риск от наводнение или тенденция към засушаване. Иновативната система предоставя бърз достъп до информация за водосбора на р. Искър, обработка и визуализация на данни в реално време, подобрена комуникация между заинтересованите страни и много други ползи.

Посетителите на конференцията ще научат повече и за мащабния ГИС проект „Развитие на специализираните информационни системи за пространствени данни на Агенция по геодезия, картография и кадастър (АГКК)“, който интегрира текущите системи на агенцията в единна нова информационна система.   

Като част от отбелязването на ГИС деня у нас, тази година се провежда и Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, под патронажа на МОН. Проектите на участниците в него ще са част от виртуална изложба, съпътстваща конференцията. На тържествена церемония същия ден, отново в Гранд хотел Милениум София, ще бъдат наградени най-добрите карти, споримапове и други ГИС проекти в конкурса, създадени от преподаватели, ученици, студенти и докторанти от цялата страна.

Официален организатор на престижния форум у нас е Есри България, а тазгодишното издание на събитието се провежда в партньорство с рекордните над 50 организации.

„В продължение на повече от 20 години, ние, от Есри България, съвместно с нашите партньори развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден у нас. Събитието, на което всички ние, заедно с експерти от различни сфери, споделяме опит, добри практики и идеи как ефективно да се справяме с предизвикателствата и с прилагане на все по-богатите възможности на ГИС да създаваме по-устойчив свят заедно“, коментира Евгения Караджова, основател и управител на Есри България. 

Участието в конференцията „Световен ГИС ден“ е безплатно.

Необходима е предварителна регистрация.