Д-р Теа Александрова работи в Детско спешно отделение от 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца през 2020 г. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя информация, която често остава неясна за родителите, в инстраграм канала си @mamadoc.bg. Там можете да намерите съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния.

Д-р Александрова, какви хранителни добавки за деца съществуват?

Хранителни добавки има за подпомагане на всяко едно физиологично състояние на организма - от имунитет, сън, стимулиране на апетит до очистване на отделителната система и нормалното функциониране на храносмилателната система. Хранителни добавки използваме при малки деца под и над 1 г., при които възможностите за лечение с конвенционални медикаменти са ограничени.

Има много противоположни мнения по въпроса за хранителни добавки за деца. Какво е вашето мнение – за или против? Има ли смисъл от тях?

Хранителните добавки се препоръчват при определени състояния. На пазара се предлага толкова разнообразна палитра от продукти, че всеки може да открие нещо за своите нужди. По принцип, те са подходящи повече са профилактика и превенция и определено не заместват конвенционалното лечение при тежки инфекции и състояния. Най-вече се препоръчват хранителни добавки при деца, които са злояди или имат определени хранителни нарушения, които им пречат да си набавят необходимите съставки за нормалното функциониране на функциите на организма. Определено не бива да се втълпява на родителите, че е задължително детето да приема хранителни добавки, за да е здраво, тъй като няма открита такава универсална панацея. С годините, родителите откриват, че определени съставки или продукти влияят добре на техните деца, но едновременно с това и отминава и времето на „често боледуване“, което е възрастта 2-4 години. 

Трябва ли да се назначават от лекар, безопасно ли е родителите да купуват хранителни добавки и витамини „на своя глава“?  

Често е много объркващо за родителите да навигират сред това море от най-различни добавки, затова е препоръчително да се посъветват със своя личен лекар за това дали въобще е необходимо употребата на подобно средство, а и за избора на точния препарат, както и за продължителността на употребата му.

 

Има ли опасности при приема на хранителни добавки от деца и за какво трябва да внимаваме?

Както всяко нещо и хранителните добавки и витамините трябва да се приемат с мярка. Като цяло хранителните добавки са безопасни и трудно може да се  именно затова се предлагат в аптеките без лекарско предписание. Въпреки това, ако ще даваме месеци наред някой продукт на нашето дете, е добре той да бъде препоръчан от личния лекар на детето, който добре познава специфичните нужди на организма на детето. 

Каква е разликата между витамините и имуностимулаторите?

Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека. В това число се включва и имунната система. Тоест, витамините обезпечават нормалното функциониране на имунитета. В този ред на мисли, витамините са своеобразни имуностимулатори. 

Витамините или имуностимулаторите са по-ефективни, когато говорим за укрепване на имунитета срещу вируси?

Витамините обезпечават нормалното и успешно функциониране на имунната система, а имуностимулаторите са разнообразни по функция - част от тях също подпомагат действието на имунните клетки, друга част затрудняват деленето или придвижването на вирусите. Много успешно действа комбинация от двете, тъй като функционират по различен и взаимнодопълващ се механизъм. 

Какви хранителни добавки ви се налага да предписвате най-често на своите малки пациенти?

Често използваме хранителни добавки при деца, именно защото са с по-естествен състав и не обременяват допълнително организма. Обикновено ги използваме при състояния, които не налагат специфично лечение с лекарствени препарати, например лека вирусна инфекция. Разбира се, най-често изписваните хранителни добавки са имуностимулантите, които да подпомогнат на организма да се справи по-бързо и успешно с една потенциална инфекция. Винаги се стремим да се придържаме към естествения произход на добавката. 

Как да подмогнем имунитета на детето?

Най-добрите имуностимуланти са пълноценното хранене, физическа активност, време прекарано сред природа, пълноценен сън. Последната година видяхме и важността на ограничаването на контакта с болни лица и избягването на струпвания на закрито. Особено в есенно-зимния сезон, когато са по-чести респираторните инфекции, определено е по-добре да изберем разходка в парка, пред разходка в мола. Честото миене на ръце, от своя страна, трябва да е от първите навици, които да възпитаме у нашите деца.

Какви съставки са полезни за имунитета?

Бихме могли да помогнем на често боледуващите деца като търсим и предлагаме храни, богати на съставки подпомагащи имунната система.

Антиоксиданти - Антиоксидантите като Vit C, Vit E, Vit A, флаваноиди помагат на левкоцитите при борбата с инфекциите като спомагат активирането на имуния отговор и очистват “свободните радикали”, които се натрупват при наличие на възпаление. Плодовете и зеленчуци са богати на антиоксиданти.

Бета глюкан - Бета- глюканът стимулира имунния отговор като спомага придвижването на имунните клетки и разпознаването на вредните причинители и засилва действието на веществата, които отделят левкоцитите при борба с вируси и бакетрии. Бета-глюканът се открива в различни видове ядливи гъби.

Цинк – помага на деленето на имунните клетки, стабилизира мембраните им и олеснява борбата с инфекцията. Цинкът се намира в храни, богати на протеини – пилешко месо, червено месо, морски дарове.

Вит Д – имунните клетки са богати с рецептори за вит Д, в този ред на мисли витаминът освен в изграждането на костната система, участва и в имунните отговор.

Омега маслени киселини – участват в изграждането на мембраните на имунните клетки. Откриват се в риба, ядки, морски дарове.

Какво смятате за имуностимулантите?

Имуностимлантите са добро средство за подпомагане на имунитета при деца, които боледуват често и тежко или пък имат затруднения в храненето - злояди деца или водят по-застоял начин на живот с недобро качество на въздуха - често в големите градове. Относно имуностимулантите като хранителни добавки е препоръчително да се придържаме към естествените съставки, за да се доближим максимално до натуралните нужди на детския организъм.

Кой имуностимулант бихте препоръчали?

Винаги казвам на родителите да се придържат към максимално естествените продукти, които да обогатят нормалната диета на детето с полезни за имунитета съставки. В този  Stamatin Kids е чудесно средство за подсилване на имунитета по напълно естествен начин. Stamatin Kids представлява специално разработена хранителна добавка под формата на сироп, създадена с цел подсилване на имунната система при деца над 1 годишна възраст. Съдържа внимателно подбрани активни съставки – бета-глюкан, извлечен от гъба кладница и екстракт от билката ракитник – което е перфектната комбинация от имуностимулант, витамин С и рядката полиненаситена мастна киселина Омега-7 Особено подходящ през есенно-зимния период, когато децата често се срещат с различни вируси и бактерии. На вкус наподобява плодово пюре, с което се потвърждава и естественият му състав.

Вашият съвет за здрави деца: 

За жалост, няма универсална панацея, която да гарантира здрави деца. Винаги казвам, че най-добрите имуностимуланти са редовната физическата активност, времето прекарано сред природата, пълноценното хранене и здравият сън. Всеки родител открива най-добрия баланс за здравословен живот на своето дете. При избор на имуностимулант е важно да се търсим естествени съставки, поднесени в удобна и вкусна форма, която децата да приемат с удоволствие.