Тиндър е изключително популярно мобилно приложение за запознанства, особено сред по-младите. Бързо се превърна в глобална платформа (използва се в над 190 страни) и благодарение на него се случват над 1 милион срещи седмично според информацията в официалния сайт. Какви обаче са тези срещи и какви хора можете да намерите чрез него? Много мои познати и приятели имат опит с приложението и мненията им за него бяха различни. Така, в разгара на лятото, когато хората са най-отворени за нови запознанства, решихме да проверим какво всъщност предлага приложението.

Профилът в Тиндър 

За разлика от приятелите във Фейсбук, това калифорнийско приложение е явно насочено към откриването на партньор. С него се работи изключително лесно, като може да се регистрираш и с Фейсбук профила си. Избираш си една или няколко снимки и внимателно подбираш каква информация да споделиш за себе си. Можеш да оставиш единствено първото си име, или да добавиш години, работа, Инстаграм профил, музика от Спотифай, кратко представяне или пък нищо. Най-доброто, което можете да направите, е да изберете една-две ваши снимки, да оставите първото си име и годините (възрастта е важна, защото все пак търсите целева аудитория). 

Как работи приложението

След регистрацията пред вас се появява "каталог" от хора (други потребители) и анонимно избирате дали ги харесвате, като приплъзвате с пръст снимката надясно за харесвам и наляво за не харесвам. Вие също сте част от предложенията за другите и когато има съвпадение (така нареченият "Match") се отваря чат по между ви, защото и двамата сте се харесали. Хубавото е, че егото не страда и възможността за чат се повява само, ако привличането е взаимно. Приложението предлага и опция суперхаресване, което не е анонимно и когато човекът попадне на вашата снимка, ще знае, че ако и той ви хареса, ще има "Match". Имате и настройки на профила, които позволяват да зададете своя "радар" (пол, възраст и дори разстояние). Тиндър изисква да включиш локацията на телефона си, за да предлага хората, които са най-близко до теб – така не се налага да пътуваш дълго, ако се стигне до среща. 

Снимка: iStock

Нашите 5 срещи в Тиндър

На първо място е безопасността – избирайте публично място, осигурявайте си сами транспорта, опознайте доколкото е възможно човека предварително (препоръчително е да размените профилите си във Фейсбук преди да пристъпите към среща) и казвайте на близките си къде отивате. Не забравяйте, че вие не знаете кой стои зад профила в приложението. Нашите пет срещи имаха едно общо – с всички играхме дартс в центъра на София и се чакахме пред НДК. Имената на хората са сменени по разбираеми причини.

1. Първата среща в понеделник

Иван е на 20 години и обича музиката. Диджей е и организира партита, той е и студент, който работи по малко в свободното си време. Вече сме приятели във Фейсбук и сме си разменили телефоните, което малко или много ни успокоява. Той не търси нещо определено, просто е контактен и се забавлява. След играта на дартс последва и разходка с вицове и смях. Така започна едно чудесно приятелство. 

2. Вторник и втората среща

Петър е студент, който учи усилено и работи. С него също сме приятели във Фейсбук и той имаше това изискване дори преди нас. На срещата ни разкри и причината за това и даде полезна обратна връзка за нас: 

"Винаги искам Фейсбука на момичетата, които нямат снимки в цял ръст. Предпазлив съм – никой не иска да остане неприятно изненадан. Съветвам да си качиш поне една снимка, от която да се вижда, че не си купуваш дънки XXXL… (смее се)."

Споделяме му за статията и по време на дартса го разпитваме повече за приложението. Той се е срещал с няколко момичетата, но повечето би определил като странни. Заедно разглеждаме профилите си и ни разяснява какво е суперхаресването. Думите му са остри и закачливи, но е добронамерен. Тази среща беше интересна игра на думи.  

Следва продължение...