Засадих моята градинка с подправки с идеята, че ще е есенна. Сега, когато подправките са почти зрели индивиди, се оказа, че сме почти зима. Затова е зимна градинка с подправки!

Започвам с това кога я засадих, през какви етапи премина растежът, както и няколко ценни съвета от личен опит, които със сигурност ще ви бъдат от полза.

1 октомври – засаждане


Положих почва, поставих семената (6 вида – магданоз, кориандър, мащерка, босилек, риган, декоративен лук), разпределени в 6 секции в сандъчето. Оставих си малко почва за накрая, с която покрих семената – около 2 см.

Покрих с пластмасов капак и зачаках.

4 октомври – мащерката и босилекът се показаха първи

Единственото, което правя е да пръскам почвата с вода с бутилка с пулверизатор. Отново поставям пластмасов капак, за да може семената да поникнат и влагата да се задържи в почвата.

7 октомври – мащерката и босилекът растат стремително

Нито една от другите подправки не се е показала. Не губя надежда.

9 октомври – кориандърът ме изуми

Сутринта на 9 октомври кориандърът направо се беше опитал да пробие капака. За една вечер беше избуял със сантиметри, а предната вечер нямаше никакъв знак, че това ще се случи. Наложи се да махна капака, въпреки че останалите 3 подправки не бяха покълнали.

12 октомври – и магданозът се показа на бял свят

Три дни по-късно и магданозът заяви своето желание за живот. Супер, останаха само още две подправки!

13 октомври – магданозът отбеляза сериозен напредък


Само за ден магданозът беше избуял със сантиметри.
През следващите седмици само отбелязвах бавния растеж на подправките.


16 ноемри – пресадих по три стръкчета от кориандъра и босилека в други саксии


Ето още няколко полезни съвета за отглеждане на подправки през зимата, за които аз научих:

---> Ако засаждате кориандър, слагайте по-малко семена на по-голяма площ. Ако са повече, върховете на растенията се преплитат и си пречат.

---> Никога не оставяйте почвата да изсъхне напълно. Семената и растенията са крехки и се нуждаят от непрекъснато поливане, за да растат.

---> Не забравяйте да махнете капака, когато някоя от подправките е толкова висока, че опира в него. Все пак не искате умишлено да спирате растежа му.

---> Подправките се нуждаят от много светлина. Не забравяйте да ги поставите на прозореца още след самото засяване.

---> Когато включиха парното, подправките се нуждаеха да бъдат поливани по-често. Заради топлината, влагата в почвата се изпарява по-интензивно. Ако имате силно отопление вкъщи, наглеждайте почвата по-често.

---> За съжаление риганът и декоративният лук така и не се показаха. Причините могат да са много – семената да са били некачествени или пък стари. Но в едно съм убедена – след като другите подправки се развиват чудесно, почвата, светлината или водата не са причина за това те да не поникнат.

Искам да ви пожелая от сърце успех с вашите градинки!