"Оризово зърно” е древна техника, която прави порцелана да изглежда като дантела. На външен вид е много красиво и трудно за изработка, но всъщност истината е, че е лесно, стига да знаеш как. Стените на даден предмет, изработен от порцелан, се пробиват с остър предмет, така че да се получат причудливи форми от дупките - цветя, листа и други предмети.

Дупките се запълват с прозрачна глазура и се изпичат в пещи при определена температура. Така, когато чашата, вазата или чайника, са напълно готови и бъдат поставени на светлина, изглеждат като направени от дантела.

Запознати с техниката твърдят, че тя е измислена в Китай. Китайските грънчари обаче започнали да я прилагат едва в края на 18 век. Корените на „оризовото зърно” могат да се търсят много назад във времето. Най-ранните свидетелства за пробиване на дупки в предмети и запълването им с течност, са намерени при изследването на Персийската империя. Предметите не са били порцеланови, а дупките прозрачни, но техниката много наподобявала тази в Китай.

Твърди се също, че пътят на коприната отвел тези парчета изкуство в Китай, където изкусните грънчари и майстори на порцелана усъвършенствали техниката. Името й дошло от формата на най-честите дупки, които се появявали върху предметите – с формата на оризово зърно. Най-пълно красотата им се разкривала, когато се поставят на слънце.

Съществува и вариация на техниката, която оставя дупките незапълнени. Наречена е „работата на дявола” – linglung.

Днес техниката е известна в целия свят. „Дантелени” чаши, чинии, купи, чайници, вази може да намерите навсякъде с малко повече търсене. С напредването на технологиите, механичното изработване на подобен порцелан става напълно възможно, но поради изключителната му чупливост, особено ценни си остават екземплярите, които са изработени ръчно – защото са по-качествени и по-красиви.