Какво представлява колагенът? Колагенът е протеин, който образува съединителна тъкан в тялото. Присъства в мускулите, костите, кожата, кръвоносните съдове, храносмилателната система и сухожилията. Тялото натурално произвежда колаген, но с времето това производство значително намалява и води до бръчки, петна по кожата, ставни проблеми и други. Колагенът се изчерпва с много по-бързи темпове при нездравословно хранене, хормонален дисбаланс, дехидратация, прекомерно излагане на слънце. Редица проучвания доказват, че колагенът има положително действие за намаляване на бръчките, поддържане на здрави и еластични стави, здрави кости и подобраване на хидратацията на кожата. За различните ползи от протеина има и различни видове колаген. Например един тип е най-ценен за кожата, а друг подпомага здравето и възстановяването на ставите. След като представихте първа и втора част на ползите от приема на колаген, продължаваме напред.

Хидролизиран колаген: Как точно работят хранителните добавки с колаген?

Телата ни са изпълнени с клетки, които имат специфични задачи. „Фибробластите“ имат задачата да произвеждат колаген. За да се случи това, те имат нужда от достъп до аминокиселини. Хранителните добавки с колаген снабдяват фибробластите с необходимите аминокиселини, за да могат да осъществят целия процес. Хидролизираният колаген, известен още като „колагенови пептиди“, е най-ефективният начин за доставяне на тези аминокиселини. Процесът на хидролиза разгражда протеина до гладък, лек прах. Крайният продукт има ниско молекулно тегло, което спомага за по-лесното усвояване и ефективното разпределение на аминокиселините в цялото тяло. Това прави аминокиселините по-достъпни за усвояване и използване там, където са най-необходими.

Усвояване

Една от основните критики за хранителните добавки с колаген е, че стомашните киселини могат да разградят колагеновите пептиди, преди те да започнат да изпълняват предназначението си. Протеинът е голяма молекула, но поради съвременния начин, по който се прави колаген (хидролизира се), в колагенови пептиди, ние сме способни да го усвоим и да се възползваме от здравословните му качества. Изследвания доказват, че след прием на колаген в хидролизирана форма, той се увеличава в кръвта. Така че, да, хранителните добавки осигуряват важни градивни елементи за тялото ни, за да може то да произвежда повече колаген – дори след храносмилане.

Интересен факт: Медицински изследвания доказват, че когато започнем да приемаме колаген с витамин С, производството му в организма също се увеличава. Витамин С е активен вътре в клетката, като помага за производството на проколаген – молекулата предшественик на колагена.

Поради тази причина повечето добавки колаген комплекс на пазара имат добавен витамин C към състава си.

Трябва ли да приемаме колаген като хранителна добавка?

Това е въпрос на личен избор, но според редица експерти живеем във времена, в които е невъзможно да си набавим всичко необходимо само чрез храната, защото съставът на ценни вещества в нея е намалял 5 пъти за последните 50 години. Нашите предци са консумирали годишно средно 200 различни растения, расли в плодородна почва. Животните, чието месо са използвали, също са се хранили с тези растения. Би било наивно да мислим, че днес можем да набавим към диетата си огромното количество витамини, минерали и други ценни вещества, хранейки се само с 15-20 вида, пък били те и био зеленчуци и плодове. Хранителните добавки са удобен начин да си набавим протеина и да се концентрираме върху типа колаген, с който да подкрепим най-ефективно нашите цели. Например, за здрава кожа и нокти е най-подходящ колаген тип-1, докато за здрави стави и кости, най-подходящ ще е колаген тип-2. Както при всеки продукт, има някои марки и форми на колаген, които са по-добри от други. Бъдете сигурни, че проверявате добре етикетите за излишни пълнители или други нездравословни допълнения, а ако не сте сигурни в избора, най-добре се консултирайте предварително.

Снимка: iStock

Правилен прием на колаген

1. На каква възраст е добре да започнем да приемаме колаген?

След 25-30 годишна възраст е добре да се включи колаген в диетата, за да се запази еластичността на кожа и стави. Много по-лесно е да поддържаме това, което имаме, отколкото по-късно да се опитваме да възстановяваме.

2. Кога е най-доброто време за прием?

Най-важното е дозата да не се пропуска. Може да е веднага след събуждане, между храненията или с някое от основните хранения за деня. Приемането на колаген на празен стомах не е от особено важно значение. Когато консумираме естествени храни, те никога не се приемат самостоятелно. Някои хора са по-чувствителни към хранителни добавки на празен стомах. Затова при какъвто и да е стомашен дискомфорт, колагенът се приема по време или непосредствено след едно от основните хранения.

3. За колко време може да се очаква ефект от прием на колаген?

Според медицински изследвания може да се очаква първи ефект от всекидневен прием след приблизително 8 седмици, а след 12 седмици ефектът е още по-видим. Повечето медицински проучвания, които доказват ползите от допълнителен прием на протеина са базирани на изследване за период от 2-12 месеца.

4. От колко грама колаген имаме нужда дневно?

Отговорът варира значително спрямо всеки човек, според много на брой индивидуални фактори. Обикновено на опаковката на всеки продукт има препоръчителна дневна доза. Ако тялото разрушава по-интензивно колаген поради някои от изброените фактори в статията, то може да се обмисли по-високо от препоръчителното количество. За общо здраве препоръчителният прием колаген тип-1 може да варира между 3 и 10 грама, 1-2 пъти дневно. При колаген комплекс формулите с тип-2 обикновено се използват 20-100 мг., отново 1-2 пъти дневно. За конкретен здравословен проблем често са необходими по-високи дози за кратък период от време (известни като мега дози). За да се използват препоръчвам предварителна консултация и конкретна препоръка от лекар. За ползи свързани с подобряване вида на кожата, по-здрави стави и сухожилия, мускулна маса, общо подобряване на здравословен статус,  може да използвате препоръчителната доза от производителя.

Колаген - цени на видове и комплекси

Цена за колаген може да варира спрямо произход, количество в доза, допълнителни съсваки в продукта и др. Има различни форми, от които може да изберете:

- Колаген комплекс: Най-често означава, че към колаген на капсули са добавени допълнителни съставки, като витамин C, магнезий, куркума, калций, хиалуронова киселина и др.

- Колаген за пиене: Течен колаген или колаген на ампули, който е готов за директна консумация;

- Колаген на прах: Разтваря се във вода или в любима напитка;

- Телешки колаген / Рибен колаген: Показва хранителния източник за направата на хранителната добавка.

Спрямо вида и допълнителните съставки, цената варира между 30 и 70 лева – продукт, който ще стигне за около месец.

Заключение

Приемът на колаген е свързан с редица научно доказани ползи за здравето и много малко известни странични ефекти – най-вече при наличие на алергия. Хранителните добавки с колаген могат да подобрят здравето на кожата чрез намаляване на бръчките и сухотата. Установихме също, че имат полза за увеличаване на мускулната маса и предотвратяване на болки в стави и сухожилия. Хора споделят и за други плюсове от прием на колаген, като по-здрави нокти, по-сияйна коса и др. Въпреки че някои храни съдържат колаген, не е известно дали колагенът в храната има същите ползи като хранителните добавки, заради начина на усвояване от телата ни. Също така, храната, която е богата на колаген, често не присъства в менюто ни днешно време – с наличие на стави, кости, сухожилия, както са се хранили хората в миналото. Хранителните добавки с колаген са безопасно и по-практичното решение, с което да обогатите храненето си и да се възползвате от всички здравословни ползи, които предлага ценният протеин.