Какво представлява колагенът? Колагенът е протеин, който образува съединителна тъкан в тялото. Присъства в мускулите, костите, кожата, кръвоносните съдове, храносмилателната система и сухожилията. Тялото натурално произвежда колаген, но с времето това производство значително намалява и води до бръчки, петна по кожата, ставни проблеми и други. Колагенът се изчерпва с много по-бързи темпове при нездравословно хранене, хормонален дисбаланс, дехидратация, прекомерно излагане на слънце. Редица проучвания доказват, че колагенът има положително действие за намаляване на бръчките, поддържане на здрави и еластични стави, здрави кости и подобраване на хидратацията на кожата. За различните ползи от протеина има и различни видове колаген. Например един тип е най-ценен за кожата, а друг подпомага здравето и възстановяването на ставите. Разгледайте по-подробна информация по-долу.

Колагенът - какво представлява?

Колагенът е лепилото, което придържа цялото тяло заедно. Това не е само израз – този протеин формира съединителната тъкан за почти всички структури в тялото ни. Редица проучвания (които ще спомена в статията) подкрепят ползата от прием на колаген за намаляване на бръчки, поддържане на ставите и сухожилията здрави и еластични, увеличаване хидратацията на кожата, поддържане на здравословно тегло и др. Тялото ни натурално произвежда от важния протеин, но с течение на времето производството прогресивно намалява. След 25-годишна възраст започваме да разграждаме повече колаген, отколкото произвеждаме и това е причината да виждаме фини линии и бръчки, както и да сме по-предразположени към травми. Има някои храни, които са богати на колаген, като бульон от кости, стави, сухожилия, лигаменти и др.

Тъй като тези храни най-често не присъстват в диетата на модерния човек, повечето хора се насочват към:

- Храни, които стимулират собственото производство на колаген;

- Намаляване на вредни навици, които увреждат колагена – изключително важно;

- Хранителни добавки с колаген, които са под формата на таблетки (колаген комплекс), за пиене (течен колаген, колаген на прах) и др.

Повече за трите подточки ще може да прочетете в текста, който предстои. Какви ползи от приема на колаген подкрепят проучванията?

Ползи от приема на колаген

На колагена може да се гледа като съставка, която забавя стареенето, но не като козметичен продукт, действащ само за кожата. Протеинът е основата за много на брой функции и действа комплексно върху цялото ни тяло.

1. Кожа

Колагенът е най-разпространеният протеин в кожата. Той представлява 75-80% от най-големия човешки орган. Средният слой на кожата се нарича дерма, в който откриваме колагена и еластичната тъкан. Това е слоят, който придава на кожата своя "стегнат" вид. Проучвания показват, че редовен прием на хидролизиран колаген подкрепя цялостното здраве на кожата и се бори с последиците от стареенето. Може да намали появата на бръчки, да редуцира целулит, както и да увеличи хидратацията и гладкостта на кожата.

Снимка: iStock

2. Стави

Освен че поддържа цялостното здраве на костите и ставите, колагенът може да намали ставната болка, да подобри гъвкавостта и да помогне за формирането на нови кости. По-горните ползи могат да служат превантивно за всеки, но при спортуващи или при вече налична контузия, университетско проучване доказва ползите от протеина за намаляване на болките в ставите.

3. Мускулна маса

Проучване, проведено с 53 мъже, доказва положителните ползи от суплементирането с колаген при наличие на редовни упражнения.  Участващите са приемали по 15 грама колаген дневно или плацебо таблетка. Всички са следвали 12-седмична фитнес програма. В края на проучването тези, които са приемали колаген са показали значително завишаване на мускулна маса и сила, спрямо тези, които са приемали плацебо таблетката. Изследователите теоретизират, че колагенът спомага за стимулирането на производството на протеини, отговорни за растежа на мускулите. Аминокиселината аргинин в протеина участва в процесите на циркулация (подобрява кръвообращението), което от своя страна подобрява доставянето на ценни хранителни вещества към мускулите. Също така стимулира имунната система и има позитивен ефект върху либидото при мъже и жени.

Интересен факт: Добавяйки колаген към други хранителни добавки за покачване на мускулна маса, не набавяме просто допълнителни белтъчини.

Колагенът има силно присъствие на аминокиселини, които липсват в суроватъчен протеин и това го прави още по-ценен за покачване на чиста мускулна маса.

4. Превенция в загубата на костна маса

Колагенът спомага за поддържането на костите здрави и силни. Както споменахме, с годините производството на колаген намалява и костите стават по-слаби (една от основните причини). Това може да доведе до развитие на състояния като остеопороза. И тук има проучвания, които доказват ползите от прием на колаген за предотвратяване на влошаването на костната плътност и здравина. Например, в едно малко проучване, жени са приемали или калций, или калций и колаген под формата на хранителни добавки за една година. Изследователите установили, че жените, приемали калций и колаген заедно, имали по-ниски нива на друг протеин, отговорен за разграждането на костите.

5. Поддържа здравето на сърцето

Колагенът спомага за здравето на сърцето и има ползи за редуциране на холестерола. Поради високото съдържание на пролин в състава си, се счита, че употребата му намалява рисковете от атеросклероза и свързаните с нея усложнения, заздравявайки стените на кръвоносните съдове. Малко проучване разделя 30 участващи на две групи. Половината от тях приемат 16 гр. колаген дневно, за период от 6 месеца. При тази група е установено значително намаляване в нивата на липопротеините с ниска плътност или така нареченият "лош" холестерол.

6. Подобрява функцията на червата

Колагенът набавя на телата ни аминокиселината глутамин, която засилва протеиновия синтез в тънките черва. Червата са "вторият мозък" на човека и са пряк път към тялото. Ако червата не са здрави, то ние не можем да усвоим пълноценно хранителните вещества от храната. Последни проучвания свързват глутамина и с въздействие върху психичното състояние и благоприятен ефект при тревожност, лабилно настроение, нарушения на съня, но също и за поддържане на имунната активност, по-бързо възстановяване след оперативна намеса и др.

7. Други ползи от приема на колаген

Сред допълнителните потенциални ползи от прием на колаген са:

- Поддържане на здравословно тегло;

- Намаляване на тревожност / подобряване на настроение;

- Насърчаване на здравия растеж на нокти и коса;

- Съдейства за детоксикация на организма и отстраняване на вредните натрупани субстанции.

Въпреки че тези проучвания не са потвърдени с достатъчно на брой проучвания, клиенти многократно са споделяли, че за прием от 1 месец виждат първи резултат, а за период от 2 месеца резултатите са още по-осезаеми. Това показва необходимостта от прием за по-дълъг период от време. Интересното е, че повечето проучвания по темата също са за период от 2-12 месеца. Най-голям брой положителни мнения след прием на колаген има от хора с контузии (китки, кръст, колене) и хора, които са подобрили вида на кожата си и здравината на ноктите.

Очаквайте продължение на ползите от приема на колаген, представени от фитнес инструктора Станимир Михов!