Намаляване на ДДС върху менструални продукти и българска книга с информация за влиянието им върху здравето, финансите и природата - две добри новини, важни за света не само на жените. 

„Менструация от А до Я“ от Вера Маркова е издание с образователна цел, което цели да изгради положително отношение към менструацията. Съдържа информация за подходящите храни и спорт през различните фази на менструалния цикъл. Ще откриете и споделени истории за настъпването на първа менструация в България и по света. Същевременно се засягат важни проблеми като менструална бедност и женско генитално осакатяване. Книгата е в предварителна продажба в момента с 14% отстъпка, като всеки закупен екземпляр ще получи автограф и лично послание от авторката - Вера Маркова.

Знаете ли, че има световни практики за въвеждане на платен менструален отпуск, намаляване на ДДС върху менструални продукти и приемане на план за предоставяне на безплатни менструални продукти на момичета и жени в нужда? 

Тези световни примери вдъхновяват и петиция за намаляване на ДДС върху менструални продукти в България. Целта е да бъде преразгледан законът за данък върху добавената стойност, чл. 66а, в който да бъдат добавени менструалните продукти за жени и момичета.

Така би било възможно ДДС върху тях да бъде 9%, понеже менструацията е част от женската анатомия, а не нещо, което избираме дали да се случва, или не. За разлика от посещението на хотел и ресторант, които в момента се облагат с 9%.

22.9% от населението на България живее под прага на бедността. Във Великобритания едно на всеки 10 момичета на възраст между 14-21 години не може да си позволи менструални продукти, а над 137 700 момичета са отсъствали от училище през 2017г., понеже не са могли да си позволят менструални продукти. В България подобна статистика липсва. Но предвид че 48.5% от домакинствата от двама възрастни и три или повече деца, попадат в графата на хора, които живеят под прага на бедността, нещата не са оптимистични.

Намаляването на ДДС върху менструалните продукти ще помогне на всяко семейство да олекоти разходите си и потенциално да намали отпадъците си, особено ако дамите в домакинството инвестират в многократни менструални продукти.

Средностатистическата жена, която използва само еднократни менструални продукти през цялата си репродуктивна възраст харчи над 4000 лв и използва над 11 000 продукта. Това количество се равнява на 5 Айфелови кули, подредени една върху друга и това е отпадъкът само на една жена.

Представете си какво ще се получи, ако над 1 млн. жени използват само конвенционални менструални продукти, които нито се рециклират, нито компостират. За разграждането им ще са нужни над 400 години, което се превръща в проблем за събирането на отпадъци. 

България е единствената страна – членка на Европейския съюз, където няма часове по сексуално образование или репродуктивно здраве.

Това води както до рекордните 13.8% тийнейджърски бременности в страната. за сравнение - в Латвия са 6.7%,  Швеция - 2%.