Испания е на път да стане първата страна в Европа, която дава 5 дни болничен на жени със силни метруални болки. 

Министерство на равноправието се е опитало да прокара закон, който ще позволява на дамите да могат да излизат в болнични, ако не се чувстват добре по време на цикъл, пише El País.

Реформата е част от закон за аборта и репродуктивното здраве, който се изготвя. 

Според черновата на проекта, жените ще имт право на 3 дни болнични заради болезнен менструален цикъл. Но периодът може да се увеличи до 5 дни, ако болката води до обездвижване. Счита се, че това може да доведе дори до временна неработоспособност. 

Сред симптомите са силни болки, спазми, крампи, гадене, замайване и повръщане.

Кои са най-големите митове за менструалния цикъл и защо казваме, че той е едно от огледалата, които показват общото състояние на женския организъм - споделя д-р Иван Диков, началник на Диагностично консултативния център в "Майчин дом" във видеото.

Ендометриозата е доброкачествено заболяване, което провокира силни болки след секс и по време на менструация.

То представлява растеж на тъкани, приличащи на маточна лигавица, на различни места извън празнината на матката.

Най-често се развива в тазовата кухина върху яйчниците, маточните връзки, тазовия перитонеум и др. В редки случаи ендометриозна тъкан може да бъде открита в белите дробове и мозъка.

Ендометриозата обикновено се развива след първата менсруация. Открива се в около 50% от тийнейджърите, които имат тазови болки. В общата популация е 1-2%, но при жени с безплодие - 15-20%.