Всяка от нас е преживяла толкова менструални цикли, че почти няма какво да ни учуди. Но често започваме да се питаме нормално ли е кръвта да има кафяв оттенък вместо да е наситеночервена – нещо, с което няма как да не сте се сблъсквали.

Кръвта, която отделя тялото ни по време на менструация, може да бъде в различни оттенъци на червеното и дори в тъмнокафяво и това е съвсем нормално явление. Ако този факт все още ви притеснява, ето какво е научното обяснение за вариациите в цвета по време на цикъл.

Кафявата кръв е просто стара кръв. Когато тя и клетки от матката напускат тялото, те са изложени на влиянието на въздуха. Когато това се случи, кръвта преминава през процес, наречен окисление, което я кара да покафенее.

Най-често ставаме свидетели на менструална кръв с кафяв цвят в самото начало на цикъла, когато кръвотечението не е толкова силно изразено, както и в края му. В тези случаи кръвта излиза по-бавно, заради намалялото количество, което дава време тя да се окисли и да потъмнее.

Още една причина, която може да ви накара да се притесните от цвета на менструацията си, е повишената консумация на желязо - ако сте приемали добавки или сте наблегнали на червеното месо и листните зеленчуци, които са богати на елемента. Причината е, че наличието на повече желязо в кръвта подобрява процеса на окисляване.

Противозачатъчните, които не съдържат естроген или съдържат минимални количества от хормона, също могат да са причина кръвотечението да има кафяв нюанс.