.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

3 мита за тампоните – разбити на пух и прах!

LadyZone.bg | преди 47 седмици
тампон
Снимка: istockphoto.com

Сигурни сме, че всяка жена е изпадала в размисли за употребата на тампони, срещата е различни мнения за това колко често трябва да се сменят, в какви ситуации, дали трябва да се използват през нощта, както поне веднъж е попадала в стресова ситуация, забравяйки да опъне кончето. Е, имаме добри новини – разбихме 3 мита за използването на тампони:

Тампонът може да се загуби в теб

Всяка от нас е изпадала в подобна ситуация – да е забравила да издърпа кончето и при смяна на тампона да няма как да го извади. В мислите ни се завихрят панически развръзки – как санитарните принадлежности остават в нас, как отиваме в спешното и обясняваме на медицинския персонал, почервенели от срам.

Е, дами, това се оказва абсолютен мит. Чисто физически това няма как да се случи, защото всъщност влагалището е дълго между 7 и 12 сантиметра и пространството в него е ограничено, така че тампон няма как да потъне безследно и да се загуби във вас. Още една физиологична подробност, която може да ни успокои – влагалището завършва при маточната шийка, а през нея е невъзможно да премине тампон.

тампон
Снимка: istockphoto.com

Ако изпаднете в подобна ситуация – първо се успокойте, след което пъхнете чист пръст във влагалището си. Почти невъзможно е да не можете да достигнете тампона и да го извадите. Ако се затруднявате – пробвайте да клекнете, тази позиция ще ви бъде по-удобна. Друг трик, който може да приложите, е да се засмеете силно с глас „ха-ха-ха“. Това ще избута неканения гост.

11 причини да ви закъсняваОсвен бременност каква може да е причината да ни закъснява месечният цикъл

Не е нужно да сменяш тампона всеки път, когато ходиш по нужда

Свикнали сме, че тампоните се сменят на 2-5 часа в зависимост от това колко е обилно кръвотечението. Добра идея обаче е да ги сменяме всеки път, когато ходим до тоалетна – независимо дали е по голяма или по малка нужда. Причината за това е много проста – когато пишкаме, кончето обикновено се мокри с урина и точно то може да причини различни бактерии и инфекции, които да достигнат лесно до влагалището. А всички знаем, че по време на месечния цикъл жената е предразположена към инфекции. Фекалните бактерии също могат да достигнат до там, така сменяйте тампоните всеки път, когато използвате тоалетната.

Никога не трябва да носиш тампон през нощта

тампон
Снимка: istockphoto.com

Както вече споменахме – важно правило при използване на тампони е да ги сменяме регулярно, като най-дългият период, в който можем да ги задържим в себе си, е 6 часа. Но ако се събуждате преди да е минало това време, няма никаква причина да не използвате тампони през нощта по време на месечния си цикъл. Просто трябва да го махнете веднага, след като се събудите.

Най-често срещаното нещо, което се случва, когато не сменим санитарните принадлежности навреме, е бактериите във влагалището, които обикновено се намират там, да станат повече или да се променят. Това често предизвиква неприятна миризма или течение. Затова бъдете отговорни, ако ползвате тампони!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?